Η παρουσίαση του ποιητικού έργου της Ελένης Βασιλείου – Αστερόσκονη, που προκάλεσε πολλές εντυπώσεις και έντονο συναισθηματισμό.

Γράφει η συνεργάτιδα της “Ε.Γ.” στο Μόναχο Ρένα Τσόγκα.

Ένα σύντομο ταξίδι, που άφησε πίσω του πολλές εντυπώσεις και έντονο συναισθηματισμό, έκανε η “Αρετούσα” της Ελένης Βασιλείου- Αστερόσκονη στο Μόναχο της Βαυαρίας, όπου ήταν προσκεκλημένη του λογοτεχνικού καφενείου της «Jopa communications publications».
Η Ελένη Βασιλείου – Αστερόσκονη είναι μια νέα συγγραφέας, ποιήτρια και ζωγράφος, κρητικής καταγωγής, που έζησε και μεγάλωσε στον Ωρωπό της Αττικής.
Η κρίση στην χώρα μας έφερε τα βήματά της στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην Φύρτη (Fürth), όπου και κατοικεί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, ηλικίας 8 και 11 χρονών.

Η “Αρετούσα” θα ανεβεί και σε θεατρική σκηνή

Η παρουσίαση του θεατρικού ποιητικού βιβλίου της, με τον τίτλο «Αρετούσα», έγινε στο Μόναχο στις 22 Μαρτίου, στο ελληνικό εστιατόριο “Πολιτεία”, του επίσης κρητικής καταγωγής συμπατριώτη μας Μανώλη Κουγιουμτζή. aretousa2

Την παρουσίαση προλόγισε η καθηγήτρια κα. Γρίβα, ενώ την εκδήλωση “έντυσε” μουσικά ο Στέλιος Μακρόπουλος με την λύρα του, τραγουδώντας απόσπασμα από τον «Ερωτόκριτο»

Η «Αρετούσα» είναι το δεύτερο βιβλίο της Ελένης -μετά από το έργο της «Ξεχασμένες Νεράιδες»- και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «Οστριά», ο οποίος πρόκειται να το ανεβάσει και σε αθηναϊκή θεατρική σκηνή.

Το ποιητικό έργο είναι γραμμένο σε 15σύλλαβο με κάποιες εξαιρέσεις και εξιστορεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις της Αρετούσας, της ηρωίδας τους Βιντσέντζου Κορνάρου από το έργο του «Ερωτόκριτος».

Στο ερώτημα, τι την ενέπνευσε να γράψει το έργο της αυτό, η Ελένη Βασιλείου – Αστερόσκονη απαντάει: «Ήταν Αύγουστος. ..ο Αύγουστος φέρνει μυρωδιές και αναμνήσεις μιας άλλης ζωής…»

Η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου “Αρετούσα” στην Γερμανία προγραμματίζεται στην ελληνική Κοινότητα της Φύρτης, όπου η Ελένη είναι υπεύθυνη του καλλιτεχνικού δημιουργικού εργαστηρίου.

Η Ελένη διαθέτει πολύ από τον χρόνο της σε αφιλοκερδείς εργασίες και κοινωνικές δράσεις, αφήνοντας πάντα πίσω την υπογραφή της ανάμεσα σε λαμπερούς κόκκους αστερόσκονης, φέρνοντας, όσους θαυμάζουν την εργασία της, πιο κοντά στον κόσμο της.

Σε αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο των “ξωτικών”, η Ελένη έχει το δικό της βιογραφικό, όπως το εξιστορεί ποιητικά η ίδια:

«Η μάνα μου, με γέννησε μια μέρα του Οκτώβρη
έπεφτε αστερόσκονη, κι ας λένε οι άλλοι χιόνι.
Νεράϊδες με μύρωσαν με πήραν αγκαλιά
και με αστέρια κοφτερά ξέμπλεξαν τα μαλλιά.
Οι Μοίρες κράτησαν κλωστές. Κόκκινες σαν το αίμα
για δώρο, για τη γέννηση, μου έφτιαξαν μια πένα.
Μεγάλωσα με αξίες, που χάθηκαν στον χρόνο
περπάτησα ανάμεσα σε ανθρώπους, που προκαλούν τον πόνο
χρωμάτισα κόσμους παιδικούς. Κόσμους που αργοπεθαίνουν
κι’ όμως με το χαμόγελο το τέλος περιμένουν…
Συνέχισα και ας ξορίστηκα στα ξένα
ορκίστηκα παντοτινή, ελπίδα, χρυσαφένια
κι έτσι μέσα στη παγωνιά σε γη που δεν αντέχω
γυρνώ το χρόνο κάθε αργά.. Άνεμος είμαι τρέχω,
εκεί που κάποτε παιδί, μετρούσα κι εγώ, αστέρια
και ύφαινα τα όνειρα της ζήσης… ένα ένα…»

Τα βιογραφικά της στοιχεία

Όσο για εμάς, τους “κοινούς θνητούς” το βιογραφικό της λέει, ότι η Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη κατάγεται από το νησί του Δία, την Κρήτη. Το σπίτι της βρίσκεται στο Χαλκούτσι Ωρωπού , ωστόσο η ”εποχή του τίποτα” την ανάγκασε να μεταναστεύσει στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2014, όπου συνεχίζει το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό της έργο .aretousa
Στο βιογραφικό της έχει 3 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και συμμετοχές σε ομαδικές -κυρίως- φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
Επέλεξε μέσα από εθελοντικές δράσεις να περπατήσει μονοπάτια και να χαράξει ουρανούς, κυρίως παιδικούς. Αφήνει αστερόσκονη σε κάθε πέρασμά της και διαδίδει μηνύματα από μέρη μακρινά. Κάποιοι τα αποκαλούν παραμύθια, εκείνη, όμως, υποστηρίζει μέσα από τον γραπτό της λόγο… την δική της αλήθεια.
Τον Μάρτιο του 2013 κυκλοφορεί το πρώτο της ποιητικό βιβλίο με τίτλο ”Ξεχασμένες Νεράιδες” από τις εκδόσεις “Λεξίτυπον”.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 κυκλοφορεί το δεύτερο ποιητικό θεατρικό βιβλίο με τίτλο ”Αρετούσα” από τις εκδόσεις “Όστρια”.
Άρθρα της υπάρχουν σε διαδικτυακές στήλες κοινωνικού και ποιητικού χαρακτήρα.
Διατηρεί το “Endul Radio”, όπου εκπέμπει κάθε Παρασκευή ζωντανά στις 22.00 μουσικές μπλεγμένες με λέξεις.

Η συμμετοχή της σε λογοτεχνικές συλλογές και δράσεις

Η Ελένη Βασιλείου-Αστερόσκονη συμμετείχε στις εξής λογοτεχνικές συλλογές και εκδηλώσεις:
”Η μοναξιά είναι χάρισμα” ανθολογία ποιητικού και πεζού λόγου (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία 2011 )
World Poetry 2011 – Anthology ( Παγκόσμιο φεστιβάλ ποίησης Λάρισα 2011 )
”Ανθολογία ποίησης και πεζού λόγου, αφιέρωμα στον ποιητή-ακαδημαϊκό Νικηφόρο Βρεττάκο 2012
” Θύελλα στον χρόνο”, Ανθολογία Ελληνικού Διηγήματος Ιστορικής Φαντασίας (εκδόσεις “Συμπαντικές Διαδρομές” 2014)
”Κόκκινη Κλωστή Δεμένη”, συλλογή ελληνικού παραμυθιού (εκδόσεις “Συμπαντικές Διαδρομές” 2014)
”Μια τεράστια αγκαλιά από παραμύθια”, (e book ψηφιακές εκδόσεις “24 γράμματα” 2015)

Η καλλιτεχνική και κοινωνική της δράση

Επίσης, η Ελένη συμμετέχει με έργα της:
-Στο καλλιτεχνικό δημιουργικό εργαστήρι εμψύχωσης του συλλόγου ”Η ΠΙΣΤΗ” στην Ογκολογική Μονάδα “Αγία Σοφία” Παίδων ”Μαριάννα Βαρδινογιάννη” από το 2012- σήμερα (με δωρεές ζωγραφικών έργων για την ενίσχυση του συλλόγου)

-Στην εθελοντική κίνηση ”Ζωγράφοι σε δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ” από το 2011-σήμερα (με ζωγραφικά έργα για την ενίσχυση ιδρυμάτων και στέγες ανηλίκων στην Ελλάδα)

-Έχει στήσει δύο παιδικές ΒΙΒΛΙΟθήκες που λειτουργούν με το σύστημα της ανταλλαγής βιβλίων. Η μία είναι στην πλατεία του Χαλκουτσίου στον Ωρωπό και η άλλη στην ελληνική Κοινότητα της Φύρτης.

Ακόμη, είναι υπεύθυνη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου (εθελοντικά) στην ελληνική Κοινότητα Φύρτης από τον Ιούνιο του 2014.
Περισσότερα για το καλλιτεχνικό της έργο, στο blog:
http://asteroskoni.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ