-Η “επισκόπηση δαπανών” ξεκινά πιλοτικά από τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, με στόχο μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, που, όπως ευελπιστεί η Κυβέρνηση, σύντομα θα επιτρέψει να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός.
– Ενώ στην χώρα μας υπάρχει συνεχής επιβολή νέων φόρων, αντί για εξοικονόμηση δαπανών, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας των χωρών της Ευρώπης, που έχουν τις μεγαλύτερες ετήσιες κρατικές δαπάνες, σε σχέση με το ΑΕΠ τους!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας των χωρών της Ευρώπης, που έχουν τις μεγαλύτερες ετήσιες κρατικές δαπάνες, σε σχέση με το ΑΕΠ τους!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Έκθεση, που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, το ελληνικό Δημόσιο παρουσιάζει ετήσιες δαπάνες, που φθάνουν περίπου στο 55% του ΑΕΠ της χώρας μας! Οι δαπάνες αυτές σε σχέση με το ΑΕΠ είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. και είναι χαμηλότερες μόνο από αυτές της Γαλλίας και της Φινλανδίας, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη θέση αντιστοίχως στην λίστας των χωρών-μελών με τις μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες.
Η Έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της “επισκόπησης δαπανών”, που έχουν κάνει πολλά κράτη-μέλη, ενώ τώρα επιχειρεί και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών να διενεργήσει ανάλογη επισκόπηση, με στόχο να τις περιορίσει, όπως δηλώνει το ίδιο, κατά 10% μέσα στην επόμενη διετία.
Η Κυβέρνηση, επιλέγει την συνεχή επιβολή νέων φόρων, αντί για την εξοικονόμηση δαπανών, γεγονός, που επιδεινώνει συνεχώς την οικονομική κατάσταση του κράτους και των Ελλήνων πολιτών
Πάντως, η Έκθεση αυτή είναι ενδεικτική, του πως ασκεί την πολιτική η Κυβέρνηση, επιλέγοντας την συνεχή επιβολή νέων φόρων, αντί για την εξοικονόμηση δαπανών, γεγονός, που επιδεινώνει συνεχώς την οικονομική κατάσταση του κράτους και των Ελλήνων πολιτών.
Άλλωστε αυτό δείχνουν και τα στοιχεία για την μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, που συνεχίζει να αυξάνεται κατά 1,5%, την ίδια ώρα, που η καταιγίδα εισφορών και φόρων σαρώνει την αγορά!
Το θέμα της “επισκόπησης δαπανών” τέθηκε επί τάπητος στον τρίτο “Μαραθώνιο” γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των Θεσμών, που ξεκίνησε την Τρίτη και συνεχίσθηκε την Τετάρτη από το πρωί, έχοντας ως επίκεντρο την ανάπτυξη, το “νοικοκύρεμα” των δαπανών, τα έσοδα, τα νέα φορο-νομοσχέδια, το εργασιακό και τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια, που προκαλούν έντονες αντιδράσεις αλλά και ενδοκυβερνητικές κόντρες.
Η “επισκόπηση δαπανών” ξεκινά πιλοτικά από τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, με στόχο μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, που σύντομα θα επιτρέψει να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός
Η “επισκόπηση δαπανών” (ή αλλιώς “spending review”), που γίνεται με βρετανική τεχνική βοήθεια, ξεκινά πιλοτικά από τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού, με στόχο -σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γ.Χουλιαράκη- μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, που σύντομα θα επιτρέψει να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθεί ο κοινωνικός προϋπολογισμός. Ουσιαστικά, η ομάδα, που έχει συσταθεί, θα πρέπει να “σαρώσει” κρατικές δαπάνες ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα κλπ., με στόχο να καταθέσει τις πρώτες της προτάσεις για περικοπές της τάξης του 10% από εφέτος. Από το 2017 στόχος είναι η “επισκόπηση δαπανών” να επεκταθεί στο σύνολο της γενικής Κυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων.
Σε περίπτωση φορολογικών αποκλίσεων, η “επισκόπηση δαπανών” θα έχει τον ρόλο του “μαξιλαριού”, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”!
Ωστόσο, οι Θεσμοί στην Έκθεση του Ιουνίου βλέπουν την “επισκόπηση” αυτή και ως μία πηγή περικοπών, που θα έχει τον ρόλο του “μαξιλαριού”, σε περίπτωση φορολογικών αποκλίσεων, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο “κόφτης”.
Οι επαφές των αρμόδιων Υπουργών και των υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων με τους Θεσμούς αφορούν στην Αναπτυξιακή Στρατηγική, την επισκόπηση των δημοσίων δαπανών και της κοινωνικής πρόνοιας, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, λοιπά φορολογικά θέματα, τα Εργασιακά και στην Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
Τα νέα αυτά μέτωπα θα προστεθούν στο μεγάλο “αγκάθι” με τα ονόματα του νέου Υπερταμείου, αλλά και στα ανοικτά ενεργειακά πεδία, που ήδη εξετάσθηκαν στις συναντήσεις της Τρίτης.
Τα κλιμάκια των δανειστών κάνουν παράλληλα διαδοχικές διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με δεκάδες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ελέγχουν τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και συσκέπτονται μεταξύ τους, καθώς οι διαφορές με το ΔΝΤ εξακολουθούν να παραμένουν
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι Θεσμοί πρόκειται να αναχωρήσουν την Παρασκευή και όπως φάνηκε από τις διαπραγματεύσεις της Τρίτης, μετά από κάθε “ραντεβού” τα μέτωπα αποκρυσταλλώνονται. Παράλληλα, τα κλιμάκια των δανειστών κάνουν διαδοχικές διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με δεκάδες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ελέγχουν τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και συσκέπτονται μεταξύ τους, καθώς οι διαφορές με το ΔΝΤ φαίνεται να παραμένουν.
Ουσιαστικά λαμβάνουν χώρα παράλληλες διαβουλεύσεις για την υποδόση, την δεύτερη αξιολόγηση και τον διπλό προϋπολογισμό του Οκτωβρίου, ενώ υπό εξέταση βρίσκονται και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το “πάγωμα”!