(c)ellinikignomi.eu ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό αιτήσεων ασύλου αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Ενδέχεται να παραταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στα κράτη της ζώνης του Σένγκεν!
-Υπέρ της παράτασης των ελέγχων στα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν, τάσσεται η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ!
– «Οι συνοριακοί έλεγχοι χρειάζονται σε κάθε περίπτωση, ενόσω συνεχίζονται οι “προσφυγικές ροές”», δήλωσε και ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών!

,Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα, υπέρ της παράτασης των ελέγχων στα σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν, τάχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την επάνοδο στην ανεμπόδιστη κυκλοφορία των προσώπων στην ζώνη Σένγκεν έως τον Νοέμβριο, καθώς αμβλύνεται η πίεση των μεταναστευτικών ροών.
«Δοθείσης της σημερινής κατάστασης, χρειαζόμαστε ελέγχους στα σύνορα», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος στο Βερολίνο ενόψει της συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Εβραϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην οποία θα συζητηθεί και το ζήτημα  της παράτασης των συνοριακών ελέγχων.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επανέφεραν τους ελέγχους ταυτοτήτων στα σύνορα το 2015, αντιδρώντας στην μαζική έλευση προσφύγων στην χώρα, κυρίως από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ή Γερμανία αποτελεί έναν από τους κυριότερους προορισμούς των αιτούντων άσυλο, και υποδέχθηκε από το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Πάντως, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου, ότι εξετάζει τον τερματισμό τον Νοέμβριο του 2017 της κατ’ εξαίρεση εξουσιοδότησης των ελέγχων στα σύνορα εντός των ορίων της ζώνης Σένγκεν, με το επιχείρημα,ότι η πίεση των μεταναστευτικών ροών αμβλύνθηκε μετά το κλείσιμο το 2016 της “οδού των Βαλκανίων” και την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι χρειάζονται σε κάθε περίπτωση, ενόσω συνεχίζονται οι “προσφυγικές ροές”»!

Αυτό, όμως, τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών από την Αφρική,
που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, διαπλέοντας την Μεσόγειο και αψηφώντας τον κίνδυνο για την ζωή τους, προκαλούν την αναζωπύρωση της μεταναστευτικής κρίσης. Ή εξέλιξη αυτή αναγκάζει πολλά ευρωπαϊκά κράτη να είναι επιφυλακτικά στην χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών της ζώνης του Σένγκεν.
Άλλωστε και η Αυστρία, από την οποία πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, έχει ζητήσει επανειλημμένα να παραταθεί η ισχύς του μέτρου των ελέγχων στα σύνορα. Όπως δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt”, ο Αυστριακός Υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, αυτό πρέπει να γίνει «για λόγους εσωτερικής ασφαλείας, καθώς οφείλουμε να γνωρίζουμε, ποιος εισέρχεται στην χώρα μας».
«Οι συνοριακοί έλεγχοι χρειάζονται σε κάθε περίπτωση, ενόσω συνεχίζονται οι “προσφυγικές ροές”» , υποστήριξε επίσης και ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών και νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη
που παραχώρησε στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.
Πάντως, στην  μεταναστευτική κρίση, η οποία για ένα διάστημα είχε πλήξει σημαντικά την δημοτικότητα της Καγκελαρίου Μέρκελ, λόγω της απόφασής της να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες το καλοκαίρι του 2015, δεν μοιάζει πλέον παρά δευτερεύον ζήτημα στην γερμανική προεκλογική εκστρατεία. Η Γερμανίδα Καγκελάριος  μοιάζει αυτή την στιγμή να είναι το απόλυτο φαβορί για μια ακόμη θητεία —που θα είναι η τέταρτη συναπτή— στην Καγκελαρία μετά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ