Προβλέπει την χορήγηση βεβαίωσης εξάμηνης, αντί μηνιαίας, διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα, που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, εφ' όσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα, που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

-Για να μπορέσουν οι Ασφαλιστικοί Φορείς να εξοφλήσουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις προς τους υποψήφιους συνταξιούχους, απαιτούνται 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Έθνος” συνωστισμός αιτούντων σύνταξης και Εφάπαξ, επικρατεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς έχουν υποβληθεί συνολικά 360.000 αιτήσεις για κύρια και για επικουρική σύνταξη, όπως και για Εφάπαξ! Οι αιτήσεις αυτές στοιβάζονται στα Ασφαλιστικά Ταμεία και αναμένουν την επεξεργασία και την έγκρισή τους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, που σε μερικές περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τα τρία χρόνια!
Όπως τονίζουν ειδικοί σε ασφαλιστικά θέματα, η κατάσταση αυτή δηλώνει στην πραγματικότητα ένα «κρυφό» έλλειμμα, που έρχεται να προστεθεί στα φανερά ελλείμματα των Ασφαλιστικών Οργανισμών, απειλώντας τα δημοσιονομικά τους με εκτροχιασμό. Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν, πως για να μπορέσουν οι Ασφαλιστικοί Φορείς να εξοφλήσουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις προς τους υποψήφιους συνταξιούχους, απαιτούνται 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ!

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το σύστημα θα χρειαζόταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση και η καθυστέρηση να πέσει στον έναν χρόνο με 15 μήνες!

Έτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το σύστημα θα χρειαζόταν 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ για να εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση και η καθυστέρηση να πέσει στον έναν χρόνο με 15 μήνες!
Στην χειρότερη μοίρα είναι, όσοι ανοίγουν την πόρτα της εξόδου με διαδοχική ασφάλιση, καθώς η υπηρεσιακή επικοινωνία μεταξύ των Ασφαλιστικών Φορέων αντιμετωπίζει ακόμη πολλά προβλήματα
«Γολγοθάς» είναι για πολλούς και η έκδοση της επικουρικής σύνταξης, η διαδικασία της οποίας μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τα 3-3,5 χρόνια.
Την ίδια ώρα σε αναμονή παραμένουν χιλιάδες δικαιούχοι εφάπαξ βοηθήματος, αν και μετά από τρία χρόνια άρχισαν σιγά- σιγά οι πληρωμές.
Τέλος όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, αυτές συνιστούν “ανοικτή πληγή” ,καθώς 177.000 αιτήσεις εξακολουθούν να περιμένουν την διεκπεραίωσή τους στα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία.

ASFALISTIKA+TAMEIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ