– Προειδοποιούν, ότι οι Ελληνοκύπριοι, πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε αυτά καθώς φαίνεται να έχουν συμφωνηθεί στις συνομιλίες για το κυοφορούμενο σχέδιο επανένωσης της Κύπρου τα δικαιώματα στην εργασία, την ελεύθερη κυκλοφορία και την ιδιοκτησία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, Τουρκοκύπριοι κτηματομεσίτες προειδοποιούν όλους εκείνους, που θέλουν να αγοράσουν ελληνοκυπριακές οικίες στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ότι μια τέτοια αγορά ενέχει πολλούς και σοβαρούς νομικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, πολλοί Τουρκοκύπριοι κτηματομεσίτες ενημερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές να μην επενδύουν σε σπίτια Ελληνοκυπρίων, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα νομικής φύσεως, μετά από την ενδεχόμενη επανένωση της Μεγαλονήσου.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του συνδικάτου των κτηματομεσιτών στα Κατεχόμενα της Κύπρου, Hasan Sungur, εξηγώντας την εξέλιξη αυτή, δήλωσε, ότι «αυτό οφείλεται στο γεγονός, πως γίνεται λόγος, ότι οι Ελληνοκύπριοι, πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, οι οποίοι είναι άνω των 10 ετών, θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε αυτά, αφού περάσουν από μια επιτροπή».

“Υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με την παροχή του δικαιώματος να επιστρέψουν οι εκδιωχθέντες στις οικίες τους”

Φαίνεται, ότι οι δηλώσεις αυτές συνάδουν με την εξαγγελία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, ότι τα δικαιώματα στην εργασία, την ελεύθερη κυκλοφορία και την ιδιοκτησία έχουν συμφωνηθεί στις συνομιλίες, στο κυοφορούμενο σχέδιο επανένωσης της Κύπρου.
Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων κτηματομεσιτών, Hasan Sungur, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος του δεν πιστεύει, πως αυτό αφορά και τα σπίτια, που χτίστηκαν μετά το 1974. Επεσήμανε, όμως, ότι η αγορά παλαιών ελληνοκυπριακών οικιών στα Κατεχόμενα ενέχει πολλούς νομικούς κινδύνους, αφού, «ακόμα και ένα παιδί, που ήταν 10 ετών το 1974, θα είναι σε θέση να διεκδικήσει την επιστροφή του σπιτιού του» . «Από ότι αντιλαμβάνομαι, υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με την παροχή του δικαιώματος να επιστρέψουν στις οικίες τους υπό αυτές τις συνθήκες», υπογράμμισε ο κ. Sungur.

“Περίπου 9.000 Έλληνοκυπριακές οικογένειες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Κερύνεια και να εγκατασταθούν στα σπίτια τους”

Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι η τελική συμφωνία για το δικαίωμα της επιστροφής των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Κερύνεια, λόγω του διατάγματος του 2005 και του 2006, με το οποίο περιορίστηκε το ύψος των νέων κτιρίων. Έτσι, σήμερα υπάρχουν εκεί πολλά παλαιότερα σπίτια, που παραμένουν «όρθια» και φυσικά πρόκειται για σπίτια, που ανήκαν στους Ελληνοκυπρίους.
Ο κ. Sungur δήλωσε, μάλιστα, ότι 9.000 Έλληνοκυπριακές οικογένειες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Κερύνεια, και αυτό από μόνο του θα δημιουργούσε προβλήματα, επειδή πολλά από αυτά τα σπίτια δεν έχουν κατεδαφιστεί.

Μεγάλη ανησυχία δημιουργεί η νέα αυτή εξέλιξη στα Κατεχόμενα, κυρίως σε πολλούς Βρετανούς, που έσπευσαν να αγοράσουν πάμφθηνα σπίτια στα Κατεχόμενα

Η νέα αυτή εξέλιξη στα Κατεχόμενα έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία, κυρίως σε πολλούς Βρετανούς, που έσπευσαν να αγοράσουν πάμφθηνα σπίτια στα Κατεχόμενα μετά το 1974 και ζουν σήμερα εκεί. Πρόκειται για το γνωστό ξεπούλημα των αρπαγμένων περιουσιών χιλιάδων συμπατριωτών μας, που ο “Αττίλας” εκδίωξε βάναυσα το καλοκαίρι του 1974 από τις πατρογονικές τους εστίες.
Από τότε μέχρι σήμερα χιλιάδες Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι είχαν επωφεληθεί από την κατάσταση στην Κύπρο, σπεύδοντας να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στα Κατεχόμενα, σε εξαιρετικά προσιτές τιμές, όπου η πλειοψηφία των σπιτιών ανήκε ή χτίστηκε σε εκτάσεις, που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους.

KIPROS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ