Με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, στη μνήμη των οποίων έχει αφιερωθεί το Παρεκκλήσι της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα οι παρακάτω ιερές ακολουθίες και εκδηλώσεις.
Ημερίδα Σλαβολόγων
Την Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018, πραγματοποιήθηκε στην ΟΑΚ, Επιστημονική Ημερίδα Σλαβολόγων, με θέμα: «Το ιεραποστολικό έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η διδασκαλία τους στη σχολική τάξη», με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών θεολόγων του Νομού Χανίων.
Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, χαιρέτισε αναστάσιμα τους παρευρισκομένους με το «Χριστός Ανέστη» σε διάφορες σλαβικές γλώσσες, φανερώνοντας με τον τρόπο αυτόν τον οικουμενικό χαρακτήρα του Χριστιανισμού, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη συγκυρία της Ημέρας της Ευρώπης, αλλά και του 2018, ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Σημείωσε δε, ότι «η θαυμάσια εναρμόνιση επιστημονικής κατάρτισης, πείρας του κόσμου και ιεραποστολικού ζήλου, η οποία έδωσε τόση δύναμη και καρποφορία στο έργο των δύο κορυφαίων Βυζαντινών ιεραποστόλων, αποτελεί το ιδανικό για τον θεολόγο καθηγητή και για το μέλλον του Μαθήματος των Θρησκευτικών στον 21ο αιώνα».
Κατά την Πρώτη Εισήγηση, ο Δρ Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, Καθηγητής ΠΑ.ΜΑΚ., μίλησε με θέμα: «Ο Ελληνορθόδοξος ομολογιακός χαρακτήρας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση», παρουσιάζοντας το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες έδρασαν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, τονίζοντας πως οι Θεσσαλονικείς Άγιοι, «δεν θέλησαν να κατακτήσουν, αλλά να υπηρετήσουν τον κόσμο με αγάπη και αφοσίωση».
Ακολούθως, ο Δρ Ηλίας Ευαγγέλου, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ., παρουσίασε το θέμα: «Η διπλωματική και ιεραποστολική διάσταση της αποστολής του Κυρίλλου και του Μεθοδίου στη Μεγάλη Μοραβία» και μέσα από την ανάγνωση του βίου των Αγίων από τη Θεσσαλονίκη και των επιστολών, μετέφερε τους παρευρισκομένους το γαιοπολιτικό κλίμα της εποχής των Αγίων. Κατά τον Δρ Ευαγγέλου, η δράση των Αγίων χαρακτηρίζεται ως «αποστολή διπλωματική», αλλά οι ίδιοι καταγράφηκαν ως Άγιοι και ιεραπόστολοι στη συνείδηση των σλαβικών λαών και όχι ως διπλωμάτες, καθώς το έργο τους ξεπέρασε τα διπλωματικά όρια και άγγιξε όλη την Οικουμένη.
Αμέσως μετά, η Δρ Τατιάνα Μπορίσοβα, Επίκουρος Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α., μίλησε με θέμα: «Ο ρόλος των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη δημιουργία των σλαβικών γραμμάτων και η προσφορά τους στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», τονίζοντας πως το έργο του Κύριλλου και Μεθοδίου ήταν ενωτικό και γι’ αυτό συνεχίζουν να μας ενώνουν και σήμερα –πέρα από κάθε μικροπολιτική πρακτική– μέσα στο πνεύμα αγάπης που πρεσβεύει ο Χριστιανισμός.
Στη συνέχεια, ο Δρ Αθανάσιος Αθανασιάδης, Ε.ΔΙ.Π. Α.Π.Θ., ανέλυσε το θέμα: «Η ιεραποστολή των ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου ως πρότυπο ιεραποστολικής πράξης στην σερβική Εκκλησία», παρουσιάζοντας την προσωπικότητα του Αγίου Σάββα, προστάτη και Εθνάρχη των Σέρβων, καθώς και τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, της Ελλάδας και της Σερβίας.
Κατά την τελευταία Εισήγηση, ο Δρ Κωνσταντίνος Μουστάκας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε το θέμα: «Πολιτικές παράμετροι του εκχριστιανισμού των σλαβικών λαών. Η περίπτωση των Βουλγάρων», με τρόπο παραστατικό, μεταφέροντας τους παρευρισκομένους στο ιστορικό και πολιτικό κλίμα της εποχής στη Ρουμανία και τις γύρω περιοχές.
Εορτή Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς και κατά την οποία εξήχθησαν τα συμπεράσματα από την πρωινή Ημερίδα Σλαβολόγων, με τη συμμετοχή Καθηγητών και Ερευνητών, που εξέτασαν το έργο των Αγίων Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Ακολούθησε συζήτηση για τα σύγχρονα προβλήματα επανευαγγελισμού της Ευρώπης, η οποία παρουσίασε ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς αναπτύχθηκαν δημιουργικοί συλλογισμοί και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.
Ο Δρ Ευαγγέλου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Α.Π.Θ., ευχαρίστησε την ΟΑΚ για το έργο που επιτελεί και το άνοιγμά της προς τον κόσμο, ένα έργο παρόμοιο με το έργο των δύο Αγίων και ο Δρ Αθανασιάδης υπογράμμισε πως ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος, εάν ακολουθούμε το παράδειγμα των δύο Αγίων. Η Δρ Μπορίσοβα τόνισε την ανάγκη της κατανόησης του άλλου και ο Δρ Νιχωρίτης έκανε λόγο για τον σεβασμό που επέδειξαν οι δύο Άγιοι προς τους άλλους λαούς. Τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εξής: η διαχρονικότητα της κληρονομιάς των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και η σημασία της για τις νεοπαγείς Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η μεθοδολογία και ο τρόπος διείσδυσης του Βυζαντίου στις Σλαβικές Χώρες μέσω της ιεραποστολής, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τον 9ο και 10ο αιώνα, η συμβολή της προσωπικότητας του Μεγάλου Φωτίου στη διαμόρφωση της συνολικής εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας της Μέσης Βυζαντινής εποχής, η τιμή των Αγίων αλλά και των μαθητών τους στα όρια της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος κ.ά.
Ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής, στο παρεκκλήσιο του Ιδρύματος, μοναδικού ναού στην Κρήτη, που τιμάται στο όνομα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπου έψαλλαν μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Γεώργιος ο Κρης», με χοράρχη τον Δημήτριο Κυτάκη, παρουσία ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας.
Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος στον σύντομο λόγο του αναφέρθηκε στο μοναδικό έργο των Αγίων ισαποστόλων, περί του εκχριστιανισμού των Σλάβων, τη σημασία και τη σπουδαιότητά του ως και τα μηνύματα που στην εποχή μας εκπέμπει. Αναφέρθηκε επίσης, στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, το Οποίο, όπως είπε, κληροδότησαν οι αιώνες και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας κατέχοντας και διαδραματίζοντας ρόλο συντονιστικό εις την οικουμενική Ορθοδοξία. Ο κ. Αμφιλόχιος, τόνισε, επίσης, την ανάγκη επανεύρεσης και πραγμάτωσης των αξιών που πρεσβεύουν οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στην εποχή της κρίσης των αξιών που διανύουμε στις ημέρες μας. Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, χαιρέτισε και αναφέρθηκε εις τους εορτασμούς των 50 ετών λειτουργίας του Ιδρύματος ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες του Ιδρύματος για την προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων. Ακολούθησε κέρασμα, προσφορά της Ακαδημίας.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από ιερείς της περιοχής. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ευχήθηκε να πορεύεται πάντοτε το Ίδρυμα υπό την προστασία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αλλά και να εμπνέεται από το παράδειγμά τους, καθώς συνεχίζει το έργο τους, ανά την Οικουμένη, εδώ και μισό αιώνα και με προοπτική πάντοτε στο μέλλον.
Συναυλία-Συνάντηση στην ΟΑΚ
Κλείνοντας το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων, το Σάββατο, 12 Μαΐου 2018, οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την πραγματοποίηση Συναυλίας-Συνάντησης στο Αμφιθέατρο της ΟΑΚ, της Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Γεωργίου Χαχλάκη, με τη μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, Τμήμα του Πολιτιστικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος», με μαέστρο τον Καθηγητή Θεολογίας (Α.Π.Θ.) και Μουσικό Χρυσόστομο Σταμούλη.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τις δύο Χορωδίες και εξέφρασε τη χαρά του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, που εκφράζει την προσφορά του Ιδρύματος στον άνθρωπο και τον Πολιτισμό. Τόνισε επίσης το γεγονός, ότι οι σφυρηλατημένες σχέσεις και ο ακατάλυτοι δεσμοί Μακεδονίας και Κρήτης χρονολογούνται από τα προχριστιανικά κιόλας χρόνια. Και οι σχέσεις αυτές δεν προσδιορίζουν την φιλικότητα των δύο λαών, αλλά και το «όμαιμον», δηλαδή τη σχέση αίματος μεταξύ τους. Ο λαός της Κρήτης με απλά λόγια το λέγει διαφορετικά: Μακεδονία ξακουστή και χιλιοτραγουδισμένη στα χώματά σου κρητικοί είναι πολλοί θαμμένοι! Κατά το πρώτο μέρος της Συναυλίας, τη Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, παρουσίασε η Εμμανουέλα Λαρεντζάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, η οποία έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία της Μικράς Ασίας και στην παράδοση που απορρέει από αυτή. Η Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, υπό τη Διεύθυνση του Γεωργίου Χαχλάκη, Μουσικοδιδασκάλου, απέδωσε τραγούδια της Μικράς Ασίας και των αλησμόνητων πατρίδων.
Αμέσως μετά, στο δεύτερο μέρος της Συναυλίας, τη Μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, Τμήμα του Πολιτιστικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος», με την Ευτυχία Βογιατζή στο πιάνο, παρουσίασε η Μαρία Χατζηαποστόλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ιδρύματος, η οποία υπογράμμισε πως «η “Μητέρα Θεσσαλονίκη” δεν θα μπορούσε να λείπει από τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στους δύο Αγίους της, Κύριλλο και Μεθόδιο». Η Χορωδία της Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση, του Χρυσόστομου Σταμούλη, ερμήνευσε χορωδιακές διασκευές σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.
Μετά το πέρας της συναυλίας ο κ. Σταμούλης τόνισε τη συνδετική διάσταση μεταξύ της λειτουργικής μουσικής της ορθοδόξου παραδόσεως και της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ως εξέλιξης αυτής, ενώ αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε τις δύο Χορωδίες για την πανδαισία της μουσικής που προσέφεραν, αλλά και τους παρευρισκόμενους που ήλθαν να τιμήσουν με την παρουσία τους το Ίδρυμα και να στηρίξουν την ανθρωπιστική προσπάθεια της ΟΑΚ, καθώς αντί εισιτηρίου οι συμμετέχοντες προσέφεραν διάφορα είδη για την ενίσχυση του Αννουσάκειου Ιδρύματος της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, η Μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, έκανε «Μία βόλτα στην ΟΑΚ» και ενημερώθηκε από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος για το έργο του, αλλά επισκέφθηκε και το Παρεκκλήσι των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων.
Την επόμενη ημέρα ακολούθησε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην παρακείμενη Ιερά Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, ο οποίος υποδέχθηκε την Μεικτή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» στο Αρχονταρίκι της Μονής. Στην συνέχεια έγινε ξενάγηση από την Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Αικατερίνη Καρκαλά, κατά την οποία, η Χορωδία, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την ιστορία της Μονής.
ΟΑΚ