-Οι ελληνικές Αρχές ερευνούν, αν πρόκειται για μέλη τζιχαντιστικής οργάνωσης, ή είναι Κούρδοι, ή, ακόμη, λαθρέμποροι όπλων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Περισσότερες από 240.000 σφαίρες, τέσσερα τυφέκια, 18 πυροβόλα όπλα, 8 διόπτρες και σημαντικά χρηματικά ποσά είχαν στην κατοχή τους οι τρεις Βρετανοί, Ιρακινής καταγωγής, 35, 36 και 40 ετών, που συνελήφθησαν σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις της ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη.
Οι φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο Υπηρεσίες, δείχνουν, ότι τα τρία άτομα στα τροχόσπιτα με τα οποία μετακινούνταν, είχαν κρύψει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο!alexandroupolis[1]
Αρχικά συνελήφθησαν οι δύο Βρετανοί υπήκοοι, ηλικίας 35 και 36 ετών, το απόγευμα του Σαββάτου, έπειτα από σχετικό έλεγχο, που έγινε στο τροχόσπιτό τους στην περιοχή του Φάρου κοντά στον Σιδηροδρομικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Η σύλληψη από τους Λιμενικούς έγινε με την συνεργασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών καθώς οι δύο Βρετανοί είχαν μπει από καιρό στο στόχαστρο των Αρχών.
Τα ξημερώματα της Κυριακής συνελήφθη και ο τρίτος Βρετανός, ιρακινής καταγωγής, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, καθώς είχε κρύψει σε ειδικές κρύπτες στο τροχόσπιτό του, που έφερε γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας τον οπλισμό, που κατασχέθηκε.

Από τις Αρχές εξετάζεται και το ενδεχόμενο, οι τρείς συλληφθέντες να μην είναι τζιχαντιστές, αλλά Κούρδοι, που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία και το Ιράκ

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι δύο πρώτοι φέρονταν να είναι φανατικοί ισλαμιστές, χωρίς να έχουν καταγραφεί σε κάποια βάση δεδομένων ως τζιχαντιστές. Ωστόσο, τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από νεότερες έρευνες, να πρόκειται για Κούρδους, που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία και το Ιράκ. Μάλιστα, ο τρίτος εξ αυτών υποστηρίζει, ότι είναι Κούρδος και μετέφερε οπλισμό για τους συμπατριώτες του, που πολεμούν τους τζιχαντιστές στην Συρία.
Πάντως, οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας προβαίνουν σε ενδελεχείς έρευνες και ανακρίσεις, από τις οποίες εκτιμάται, ότι σύντομα θα εξακριβωθεί ο πραγματικός ρόλος και ο σκοπός των συλληφθέντων αλλά και ο προορισμός του οπλοστασίου, που μετεφεραν.

Τι περιείχε το οπλοστάσιο που μετέφεραν οι τρεις συλληφθέντες

Συγκεκριμένα, στο τροχόσπιτο των δύο πρώτων συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
α) Δεκαοκτώ (18) πυροβόλα όπλα ραβδωτής κάννης με ένα γεμιστήρα έκαστο, εκ των οποίων τα έξι (6) έφεραν προσαρμοσμένα κλείστρα, ενώ τα υπόλοιπα δώδεκα (12) έφεραν τα κλείστρα εντός έτερης συσκευασίας,
β) είκοσι επτά χιλιάδες διακόσια πενήντα (27.250) φυσίγγια, διαμετρήματος 22 χιλιοστών (22mm),
γ) δώδεκα χιλιάδες πεντακόσια (12.500) φυσίγγια, διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών (5,5mm).
Επίσης, στην κατοχή του ενός συλληφθέντος βρέθηκαν τετρακόσια δύο ευρώ και εβδομήντα λεπτά (402,70), ογδόντα (80) δολάρια ΗΠΑ, δύο χιλιάδες σαράντα (2.040) λίρες Τουρκίας, δέκα χιλιάδες (10.000) δηνάρια Ιράκ και δύο (2) κινητά, ενώ στην κατοχή του δεύτερου συλληφθέντος βρέθηκαν εννιακόσια σαράντα ένα (941) ευρώ και πέντε (05) κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, από το τροχόσπιτο του τρίτου συλληφθέντος (του 40χρονου) κατασχέθηκαν 200.000 φυσίγγια, διαμετρήματος 22 χιλιοστών, 4 τυφέκια μάρκας Walther, 8 διόπτρες και διάφορα χρηματικά ποσά

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που προμηθεύτηκαν τον οπλισμό από την Γερμανία και την Αυστρία για να τον πουλήσουν στο βόρειο Ιράκ

Οι τρεις άνδρες, οι οποίοι φέρεται να δήλωσαν τουρίστες και μεταφραστές, διέμεναν για οκτώ ημέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει, ότι ήσαν μέλη της ίδιας οργάνωσης, πιθανότατα εγκληματικής και όχι τρομοκρατικής, καθώς εκτιμάται, ότι σκοπός της παράνομης μεταφοράς του οπλισμού ήταν η πώληση.
Όσον αφορά στην προέλευση του οπλισμού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι τρεις Βρετανοί ιρακινής καταγωγής τον προμηθεύτηκαν από την Γερμανία και την Αυστρία, προκειμένου να τον μεταφέρουν στο βόρειο Ιράκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ