– Η συνολική μέση πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2017 προσεγγίζει πλέον το 43%, ενώ  στην Αθήνα ξεπερνάει το 44% και στην Θεσσαλονίκη το 46,5%!
-Την χαμηλότερη πτώση πανελλαδικά κατέγραψαν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στις κυρίως εξοχικές περιοχές!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 η πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών σε όλη την χώρα, καθώς η αγορά των ακινήτων εξακολουθεί να μην σταθεροποιείται!
Στο σύνολο της χώρας, οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ η πτώση του πρώτου τριμήνου του έτους είχε διαμορφωθεί σε 1,7% και συνολικά το 2016, οι τιμές των κατοικιών είχαν υποχωρήσει με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,4%.
Όπως εκτιμούν στελέχη της κτηματαγοράς, παρατηρείται μια σχετική αποκλιμάκωση του ρυθμού υποχώρησης των αξιών. Αυτή οφείλεται στις βελτιωμένες συνθήκες, που επικράτησαν στην οικονομία κατά την διάρκεια της Άνοιξης και σε σχέση με την έναρξη του έτους, όταν είχε κορυφωθεί η ανασφάλεια, ως αποτέλεσμα των συνεχών αναβολών και καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης!
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι τιμές στα παλιότερα διαμερίσματα ηλικίας μεγαλύτερης των πέντε ετών, υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό, σε σχέση με τα νεόδμητα, και συγκεκριμένα με 1,3% έναντι 1%.

Την χαμηλότερη πτώση πανελλαδικά κατέγραψαν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στις κυρίως εξοχικές περιοχές, με μόλις 0,6%!

Στον αντίποδα, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, τα νεόδμητα διαμερίσματα κατέγραψαν μείωση κατά 1,9% και τα παλιότερα κατά 1,6%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο αντιστράφηκε η εικόνα των πρώτων τριών μηνών του έτους και ο ρυθμός μείωσης των τιμών των νεόδμητων ήταν πολύ μικρότερος.
Οσον αφορά την πορεία των τιμών στις επιμέρους περιοχές, την χαμηλότερη πτώση πανελλαδικά κατέγραψαν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στις κυρίως εξοχικές περιοχές, με μόλις 0,6%, επιβεβαιώνοντας την αναζωπύρωση της ζήτησης, που σημειώθηκρ από το εξωτερικό.
Στην Αθήνα, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η πτώση άγγιξε το 1,2% και στην Θεσσαλονίκη το 1,3%, ενώ στις άλλες μεγάλες πόλεις, οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 1,7%. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ρυθμός της πτώσης υποχώρησε αισθητά έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν οι τιμές υποχωρούσαν κατά 1,6% στην Αθήνα, κατά 2,1% στη Θεσσαλονίκη, 2,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 1,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Η συνολική μέση πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2017 προσεγγίζει πλέον το 43%, ενώ  στην Αθήνα ξεπερνάει το 44% και στην Θεσσαλονίκη το 46,5%!

Κατά την Τράπεζα της Ελλάδος (όπως αναφέρει στην ενδιάμεση έκθεσή της για την νομισματική πολιτική), βασικά χαρακτηριστικά της αγοράς παραμένουν η περιορισμένη ζήτηση και η υπερβάλλουσα προσφορά, που μπορούν να αποδοθούν κυρίως στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και στη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνολική μέση πτώση των τιμών από το τέλος του 2008 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2017 προσεγγίζει πλέον το 43%, ενώ στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού στην Αθήνα ξεπερνάει το 44% και στην Θεσσαλονίκη το 46,5%. Πάντως, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να απέχουν από την αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με τους βραχυχρόνιους δείκτες, που επιμελείται η Τράπεζα της Ελλάδος για την αγορά ακινήτων, οι επενδύσεις των κατασκευαστών στην αγορά κατοικίας υποχώρησαν κατά 11,1% το εφετινό πρώτο τρίμηνο.
Συνολικά το 2016, η πτώση άγγιξε το 12,6%, έναντι πτώσηε της τάξης του 25,8% το 2015 και 53,3% το 2014. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο έτος ανόδου των επενδύσεων σε κατοικίες ήταν το 2007, πριν από δέκα χρόνια δηλαδή, όταν ο εν λόγω δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 14,4% σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, το μερίδιο της οικοδομής ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, έχει υποχωρήσει από σχεδόν 10%, που ήταν το 2007, σε μόλις 0,7% στο τέλος του 2016 και 0,6% με το πέρας του εφετινού πρώτου τριμήνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ