Να σταματήσουν οι καταστροφές και να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Αν έχει πληροφόρηση το Υπουργείο Εξωτερικών για τις ζημιές σε χριστιανικές εκκλησίες, ρωμαίικα μνημεία, αρχοντικά και έργα τέχνης στην Τουρκία που καταστράφηκαν ή βεβηλώθηκαν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων τουρκικών σήριαλ, και αν πρόκειται να θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές ώστε αφενός να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν άλλα φαινόμενα βανδαλισμών και αφετέρου να αποκατασταθούν οι ζημιές, ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν εκκλησίες και μνημεία, κυρίως στην περιοχή της Καππαδοκίας, από εσκεμμένες ενέργειες τηλεοπτικών συνεργείων που γυρίζουν τουρκικά σήριαλ και ταινίες. Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από αυτές τις περιοχές και είχε την ευκαιρία και πρόσφατα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ετήσιο προσκύνημά του στην Καππαδοκία, τονίζει ότι δυστυχώς οι βεβηλώσεις και οι βανδαλισμοί δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν και επίσημες καταγγελίες από τουρκικά ιδρύματα, τα οποία ανησυχούν από την έκταση των καταστροφών στα ρωμαίικα μνημεία.

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Από δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή», που αναδημοσιεύθηκε σε ελλαδικά ΜΜΕ, πληροφορηθήκαμε εμβρόντητοι ότι χριστιανικές εκκλησίες, ρωμαίικα μνημεία, αρχοντικά και έργα τέχνης καταστρέφονται ή βεβηλώνονται στην Τουρκία για τις ανάγκες τουρκικών σήριαλ!
Πρόσφατο κρούσμα καταστροφής διαπιστώθηκε στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νεάπολη (Νεβσεχίρ) της Καππαδοκίας, όπου σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» γίνονταν λήψεις για ταινία με σκηνές βίας, και εξ αυτού του λόγου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Οι καταστροφές ήταν τέτοιας έκτασης που προκάλεσαν ακόμη και τη διαμαρτυρία του Διευθυντή του Ιδρύματος Έρευνας και Προστασίας Κτισμάτων της Καππαδοκίας, κ. Μιουκρεμίν Τοκμάκ. Ο κ. Τοκμάκ έκανε καταγγελία στην εισαγγελία, στην οποία αναφέρει ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι ιθύνοντες της σειράς, μπήκαν στο εσωτερικό του Ναού, αφού πρώτα είχαν σπάσει τις σιδερένιες μπάρες παραβιάζοντας τη θύρα του.
Όπως, επίσης, πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, και πριν από τρία χρόνια ένα άλλο τουρκικό Ίδρυμα, για την Προώθηση και Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (CEKUL), είχε, και τότε, καταγγείλει τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία που πήγαν για γύρισμα στην περιοχή της Καππαδοκίας ότι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε χριστιανικές εκκλησίες, ρωμαίικες κατοικίες ιστορικής σημασίας και μνημεία. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Ιδρύματος είχε καταγγείλει στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ότι τα συνεργεία είχαν φθάσει στο σημείο να βάλουν φωτιά σε ένα παλιό αρχοντικό στο ξακουστό ρωμαίικο χωριό Σινασός για τις ανάγκες τηλεοπτικής σειράς. vandalismoi
Το ίδιο έκαναν και οι συντελεστές ενός άλλου σήριαλ, οι οποίοι είχαν βάλει φωτιά σε λάστιχα και ξύλα στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού, στο χωριό Τζαλέλα, το πάλαι ποτέ Ευμορφοχώριον της Καππαδοκίας, από το οποίο κατάγονται οι κάτοικοι του σημερινού Ομορφοχωρίου Λάρισας. Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο ναό τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 90 χρόνια Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στις 22 Ιουνίου 2014 και μάλιστα παρουσία του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα κ. Kerim Uras, προφανώς σε ένδειξη σεβασμού στην ανεξιθρησκία αλλά και τα χριστιανικά μνημεία πολιτισμού. Όλοι όσοι συνοδεύσαμε τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στο προσκύνημα της Καππαδοκίας είχαμε διαπιστώσει τότε, ιδίοις όμμασι, τους εκτεταμένους βανδαλισμούς. Για την ίδια τηλεοπτική σειρά, βεβηλώσεις και καταστροφές έγιναν και στο χωριό Προκόπι, στον τόπο όπου έζησε και αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος».
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ