Υπό άλλες συνθήκες θα περνούσαν απαρατήρητες οι εκλογές ανάδειξης προέδρου της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης. Μετά τις τριβές λόγω μεταναστευτικού και της υπόθεσης Μάασεν όμως ο εκλεκτός της έχει για πρώτη φορά αντίπαλο.Επί 13 χρόνια, όσο δηλαδή η Άγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος της Γερμανίας, ο Φόλκερ Κάουντερ είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU. Είναι η σκιά της, ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλον. Μέχρι τώρα η διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κ.Ο. των δύο κομμάτων ήταν περισσότερο υπόθεση ρουτίνας, με γνωστό το αποτέλεσμα ελλείψει αντιπάλου. Αυτή τη φορά όμως ο Κάουντερ έχει για πρώτη φορά εσωκομματικό αντίπαλο, τον μέχρι τώρα αναπληρωτή του Ραλφ Μπρινκχάους, και η κατάσταση μέσα στα αδελφά χριστιανικά κόμματα είναι τόσο συγκεχυμένη που κανείς δεν τολμά να κάνει ακριβή πρόβλεψη.

Υπό κομματική αμφισβήτηση Μέρκελ-Ζεεχόφερ

Αλλά ακόμη κι ένα οριακό αποτέλεσμα ανάμεσα στους δύο αντιπάλους θα προκαλούσε τεράστια αίσθηση. Γιατί ο Φόλκερ Κάουντερ είναι ο επίσημος υποψήφιος της Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών από το βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα Χορστ Ζεεχόφερ. Και ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα του Ραλφ Μπρινκχάους θα αντανακλούσε τη χαμηλή αποδοχή των αρχηγών των χριστιανικών κομμάτων. Τους καταλογίζεται ότι φέρουν ευθύνη για τη σοβαρή διαμάχη που ξέσπασε πριν το καλοκαίρι με αφορμή το προσφυγικό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η causa Μάασεν, που επιχείρησε να τραβήξει μέχρι τα άκρα ο Ζεεχόφερ, δεν προκάλεσε αλγεινή εντύπωση μόνο στη γερμανική κοινή γνώμη, αλλά διαίρεσε και την κοινοβουλευτική ομάδα. Υπάρχουν χριστιανοδημοκράτες βουλευτές με επιρροή στο κόμμα που μιλούν ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Μπρινκχάους. Κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο πριν λίγα χρόνια και θα ισοδυναμούσε με ανοιχτή εξέγερση εναντίον της κομματικής ηγεσίας.

Αλλά οι καιροί δεν είναι ίδιοι και τα γεγονότα που μεσολάβησαν άφησαν αποτυπώματα στο κόμμα. Ήδη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2017 και σε αντίστοιχες εκλογές, ο Κάουντερ αναδείχθηκε επικεφαλής της Κ.Ο. με το 77% των ψήφων, ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με παλαιότερα. Ερμηνεύτηκε ως κίνηση απογοήτευσης για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και ως ένα ράπισμα, κατά μία έννοια, κατά της καγκελαρίου μέσω του έμπιστού της. Ο Κάουντερ πολιτεύτηκε μέσα στο κόμμα περισσότερο ως εκτελεστής των επιθυμιών της Μέρκελ παρά ως ένας αρχηγός μιας πιο αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας που θα μπορούσε ενίοτε και να αντιστέκεται στην κυβέρνηση.

Ψήφος κατά της Μέρκελ;

Αντίθετα ο Ραλφ Μπρινκχάους, που απέκτησε τη φήμη του ειδικού περί τα δημοσιονομικά, εμφανίζεται όχι ως αντίπαλος του Κάουντερ, αλλά ως εναλλακτική. Το στρατόπεδο Κάουντερ διατείνεται ότι κατά την περίοδο που ο Μπρινκχάους ήταν αντιπρόεδρος της Κ.Ο. δεν διακρίθηκε ως ανανεωτής, ως παίκτης με ομαδικό πνεύμα. Στην τελευταία κομματική συνεδρίαση ωστόσο απέσπασε πολύ χειροκρότημα που δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητο. Το δύσκολο στη σημερινή ψηφοφορία είναι ότι ενδεχόμενη ανατροπή του Κάουντερ θα εκληφθεί ως αποδυνάμωση του μοντέλου εσωκομματικής ηγεσίας της Μέρκελ, αν και ο Μπρινκχάους το διαψεύδει επιμόνως. Αλλά και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να διαλύσουν την υποψία ότι η ψήφος τους υπέρ του Μπρινκχάους θα είναι μια ψήφος κατά της Μέρκελ. Θα ήταν μοιραίο λίγες εβδομάδες πριν τις τοπικές εκλογές στη Βαυαρία και την Έσση. Η πλευρά Κάουντερ πάλι δηλώνει ότι είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά η ερμηνεία ότι πιθανή εκλογή Μπρινκχάους σημαίνει αποδυνάμωση της Μέρκελ.

Και έτσι με τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να εξαντλούνται σε ένα «πόλεμο ερμηνειών», Κάουντερ και Μπρινκχάους παίρνουν θέση μάχης για την ανάδειξη νέου προεδρείου της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης στην ψηφοφορία που ξεκινά από τις 15.00. Πάντως όλοι ομονοούν ότι κανείς δεν μπορεί να μπει στη σκέψη της σιωπηρής πλειοψηφίας των βουλευτών. Οι εκλογές είναι μυστικές, κανείς δεν πρέπει να φοβάται τυχόν συνέπειες εάν με τη ψήφο του κάνει την υπέρβαση.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/reuters, dpa, afp/spiegel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ