“¨Όσο μεγαλώνεις, ξεχνάς», είναι μια φράση που έχουμε ακούσει πολλοί από εμάς διότι περιγράφει ένα πολύ συχνό φαινόμενο της τρίτης ηλικίας, δηλαδή την απώλεια της μνήμης και την σταδιακή ελάττωση της πνευματικής διαύγειας. Όμως πότε η απώλεια της μνήμης είναι πραγματικά ανησυχητική; Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσουμε τη γνώμη ειδικού; Τί μπορεί να προσφέρει η επιστήμη σήμερα για την διάγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας ή του Αλτσχάιμερ; Η νόσος αφορά μόνο την τρίτη ηλικία ή και τους νεότερους;”.


Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα απαντηθούν στην ενημερωτική εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το Αλτσχάιμερ που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου «Ιπποκράτης», την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στη 13:00 στους χώρους της Ελληνικής κοινότητας.

Σύμφωνα με στατιστικές σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (AlzheimerHellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην Ελλαδα θα φθάσει στους 354.000 μέχρι το 2050. Η έγκαιρη ανίχνευση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της νόσου καθίσταται καθοριστική για την άμεση διάγνωση και ως εκ τούτου έγκαιρη υποστήριξη του ασθενούς με αποτέλεσμα την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τον ίδιο και τους φροντιστές του.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθεί και το κοινωνικό στίγμα που βαραίνει τους πάσχοντες με Αλτσχάιμερ, όπως πολύ χαρακτηριστικά περιγράφει η ασθενής Martina Peters: Ich fordere Sie auf umzudenkenuns Demenzkranke ernst zu nehmenuns sprechen zu lassennicht aus der Gesellschaft auszugrenzen und wie AusäItzige zu behandeln.“ (Πηγή: https://WWW.deutsche-Waldheimer.de/mit-Demenz-leben/Erfahrungen-von-Menschen-mit-Demenz). Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι εμπειρίες των φίλων και συγγενών των ασθενών, οι οποίοι χρειάζεται συχνά να δημιουργήσουν τους δικούς τους μηχανισμούς εξοικείωσης με την ασθένεια και να ξεπεράσουν αμέτρητες δυσκολίες σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο προκειμένου να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Για όλους τους παραπάνω λογούς σας προσκαλούμε σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Καλεσμένοι μας θα είναι ο ειδικός νευρολόγος ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και παιδοψυχίατρος Dr. med. Nikolaos Rigas και η ειδική ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια Dr. med. Nina Prokopi για να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα σας. Μαζί τους και η έμπειρη σύμβουλος κυρία Χριστίνα Φρονίστα για να προσφέρει πρακτικές συμβουλές αλλά και μια πρώτη καθοδήγηση και υποστήριξη. Σας περιμένουμε!


Ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξη τους:

Deutsche Alzheimer Gesellschaft https://www.deutsche-alzheimer.de

Ελληνική εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων συγγενών διαταραχών http://www.alzheimer-hellas.gr

Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου: http://www.gr-gemeinde.de/de/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ