Τι συμβαίνει όταν ο Ελληνισμός ενώνει τις δυνάμεις του;

Η Ελληνική Πρεσβεία, η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στο Βερολίνο, το Διαπολιτισμικό Κέντρο Γυναικών και των Οικογενειών τους «Το Σπίτι» ανταποκρίθηκαν από κοινού στην ευγενική πρόσκληση της Ευαγγελικής Εκκλησίας Genezarethkirche, στο πολυπολιτισμικό Neukölln του Βερολίνου, για να διοργανώσουν μία Έκθεση φόρο τιμής στην παρουσία των Ελλήνων στο Βερολίνο.

Ο τίτλος της Έκθεσης:  Griechisch im Kiez*, δηλαδή «Ελληνικά στη γειτονιά».

Με σκοπό να παρουσιάσει την ελληνική ματιά στην πόλη, η Έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη στην ιστορία του Ελληνισμού στο Βερολίνο, από τους πρώτους Έλληνες Gastarbeiter μέχρι το ρεύμα της νέας μετανάστευσης.  Ένα ταξίδι μέσα από τις παραδόσεις, τη θρησκεία, την ελληνική κουζίνα και μουσική, αλλά και το ελληνικό συναίσθημα και τα βιώματα των Βερολινέζων Ελλήνων. Συνδετικός κρίκος, η πεποίθηση ότι ο Απόδημος Ελληνισμός στη Γερμανία ήταν και θα παραμείνει ζωντανή γέφυρα φιλίας των δύο χωρών.

Η Έκθεση αποτελείται από τα εξής στοιχεία:

  1. Οκτώ πρόσωπα, οκτώ ιστορίες, οκτώ παραδείγματα του βερολινέζικου Ελληνισμού. Η φωτογράφος και εικαστικός Νέλλη Τραγουστή εκθέτει οκτώ πορτραίτα Ελλήνων και ζωντανεύει, μέσα από τις φωτογραφίες της, την ιστορία του Ελληνισμού του Βερολίνου.
  2. «Τι σε εμπνέει στο Βερολίνο; Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος; Πού βρίσκεται το ελληνικό Βερολίνο;» Σε αυτές τις ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό φωτογραφίας «Το δικό μου Βερολίνο. Η ελληνική ματιά στην πόλη» που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας. Η Έκθεση δεν αποσκοπεί μόνο να βραβεύσει τους νικητές, αλλά και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα, παρουσιάζοντας τη φωτογραφική ματιά των Ελλήνων για την πόλη.
  3. Η θρησκεία αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό συστατικό και ενωτικό κρίκο για τον Ελληνισμό του Βερολίνου.  Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αναλήψεως του Κυρίου, στο Βερολίνο, παρουσιάζει φωτογραφίες και θρησκευτικές εικόνες της πορείας αυτής, αλλά και τη σημασία της Ορθοδοξίας για τον Ελληνισμό της πόλης.
  4. Τι θα ήταν ο Ελληνισμός χωρίς τις παραδόσεις του; Το Διαπολιτισμικό Κέντρο Γυναικών και των Οικογενειών τους «Το Σπίτι» παρουσίαζει αντικείμενα που συνδέονται με την ελληνική παράδοση και επιμελείται με ιδιαίτερη φροντίδα, την έκθεση φωτογραφιών που απεικονίζουν στιγμές  Ελλήνων της πρώτης μεταναστευτικής γενιάς στη Γερμανία σε μία διαδρομή από το 1960 μέχρι σήμερα.

Η ευγενική χορηγία του Gregory’s Germany, είναι μία ακόμη ..χορταστική συνεισφορά στην εκδήλωση.

Την μουσική επιμελείται ο Γιώργος Παρίσης, μέλος του βερολινέζικου electro-accoustic συγκροτήματος Grey Paris, που θα παρουσιάσει ελληνικούς ήχους, προσαρμοσμένους στο ύφος του Βερολίνου, πρωτεύουσας της ηλεκτρονικής μουσικής.

Ραντεβού στα εγκαίνια, στις 3 Μαΐου 2018, 19:00 στην Genezarethkirche, Herrfurthplatz 14, 12049 Berlin!

 

GRIECHISCHE BOTSCHAFT BERLIN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ