Του συνεργάτη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ δημοσιογράφου Βαγγέλη Πάλλα.

Η ενημερωτική επίσκεψη Ελλήνων δημοσιογράφων και μελών του δικτύου νέων μαρτυρικών τόπων στη Γερμανία ύστερα από πρόσκληση του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από 8 Σεπτεμβρίου έως 13 Σεπτεμβρίου 2014. Η ιδέα ήταν του πρώην Γενικού Προξενίου της Γερμανίας στην Θεσ/νίκη WOLFGANG HOELSCHER-OBERMEIER και κατά γενική ομολογία και επιτυχημένη και αποδοτική. Η φιλοσοφία της πρωτοβουλίας ήταν η ενασχόληση της μνήμης σε συνδιασμό με την ιστορία και την συμφιλίωση. Βέβαια υπήρξαν διαφορετικές απόψεις αλλά τελικά υπήρξε ταύτιση στο μεγαλύτερο μέρος των συναντήσεων με εκπροσώπους της Γερμανικής κυβέρνησης. DIGITAL CAMERA

Προσωπικότητες που είχαν συνάντηση με την φιλοξενούμενη ομάδα ήταν: η ANNETE EROTH μέλος της ομοσπονδιακής βουλής, πρόεδρος της Γερμανο- ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας, κοινοβουλευτική ομάδα Die Linke.
O Michael Roth υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα στο ομοσπονδιακό υπουργείο εξωτερικών.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Γερμανία Κος Παν. Ζωγράφος, ο Έλληνας καθηγητής στο ελεύθερο παν/μιο του Βερολίνου στο Campus, Μίλτος Πεχλιβάνος, και πολλοί παράγοντες από ιδρύματα, χώροι μνήμης, και χώρους από την Εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Εβραϊκό κέντρο, στο κτήριο της διάσκεψης του Βάνζεε, στην ευαγγελική κοινότητα Charlottenburg, στο μνημείο δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης, καθώς και 2 συναντήσεις με εκπροσώπους του Γερμανο-γαλλικού Ιδρύματος Νεολαίας, και του Γερμανο- πολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας, με τους οποίους η Ελληνική ομάδα συζήτησε μαζι τους το υπό ίδρυση Γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Κι άλλες συναντήσεις είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η επίσκεψη στην Γερμανική εφημερίδα ’’Taqesspiegel’’, στην Deutsche Welle Tv όπου ο συνάδελφος Παν. Κουπαράνης μας παρουσίασε την εικόνα της Γερμανίας στην Ελλάδα, και η εικόνα της Ελλάδος στη Γερμανία, και μια συνάντηση με την ένωση νέων δημοσιογράφων Βερολίνου-Βρανδενβούργου την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014. Στο ανάκτορο Bellevue παρουσία των προέδρων της Γερμανίας και της Ελλάδος υπογράφηκε δήλωση προθέσεων αναφορικά με την σύσταση ενός Γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας από την υπουργό οικογένειας  ηλικίας γυναικών & νεολαίας και τον Έλληνα πρέσβη στην Γερμανία.

ΓΕΡΜΑΝΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Η πρόθεση για ένα Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, στην οποία ανφέρθηκε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος στην Ελλάδα, με σκοπό την ενίσχυση της διμερούς ανταλλαγής νεολαίας (κατά το πρότυπο του Γαλλογερμανικού και του Πολωνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας) είναι θεμελιωμένη στην συμφωνία της κυβέρνησης συνασπισμού. Η γενική διεύθυνση εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκεται στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογένειας, Ηλικιωμένων Ατόμων, Γυναικών και Νεολαίας, από ελληνικής πλευράς στην Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας.
Κατά τις συνομιλίες στις 22/07/2014 στην Αθήνα οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία δήλωση προθέσεων για την ίδρυση του Ιδρύματος Νεολαίας, η οποία θα υπογραφεί στις 12/09/2014 παρουσία των δύο Προέδρων. Σύμφωνα με την δήλωση προθέσεων το Ίδρυμα Νεολαίας θα προωθεί και θα υποστηρίζει την εξωσχολική ανταλλαγή σε όλους τους τομείς, την σχολική ανταλλαγή, την ανταλλαγή εθελοντών, την επαγγελαμτική ανταλλαγή καθώς και την πρακτική άσκηση, την ανταλλαγή ειδικών για την παιδική πρόνοια και ταξίδια σε μνημειακούς χώρους. Το Ίδρυμα Νεολαίας θα είναι ένας ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός βασισμένος σε μλια σύμβαση διεθνούς δικαίου μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) προωθεί με πόρους του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών ερευνητικά προγράμματα και διοργανώσεις για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, αρχής γενομένης από την ελληνική ανεξαρτησία με ειδική έμφαση στην ιστορία και τις έρευνες για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Για τη χρηματοδότηση παραμονής Ελλήνων νέων επιστημόνων στη Γερμανία για έρευνα και αρχειοθέτηση διατίθενται υποτροφίες σύντομης διάρκειας (μέχρι ενός εξαμήνου) και ετήσιες υποτροφίες (7 έως 12 μηνών)

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Για τη χρηματοδότηση παραμονής Ελλήνων επιστημόνων και καθηγητών ΑΕΙ στη Γερμανία για έρευνα και αρχειοθέτηση διατίθενται υποτροφίες διάρκειας από έναν έως τρεις μήνες.

ΘΕΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στα πλαίσια του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» συνιστώνται δύο θέσεις φιλοξενουμένων καθηγητών με εντολή διδασκαλίας για Έλληνες ερευνητές και καθηγητές ΑΕΙ. Οι φιλοξενούμενοι καθηγητές που εκάστοτε θα μετακαλούνται για ένα έτος, θα πρέπει να ασχοληθούν όχι μόνο με τη διδασκσλία, αλλά και με την έρευνα. Η αίτηση θα γίνεται από το γερμανικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. DIGITAL CAMERA

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ

Προωθείται η οργανωτική προετοιμασία και διεξαγωγή διμερών συνεδρίων, εργαστηρίων και θερινών μαθημάτων. Όλα τα είδη διοργανώσεων μπορούν να γίνουν τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα. Η υποψηφιότητα θα γίνεται μέσω του προγράμματος «Πανεπιστημιακός Διάλογος με τη Νότια Ευρώπη» που προβλέπει επιδοτήσεις για έξοδα υλικών, οδοιπορικά και τις δαπάνες για τη διαμονή των συμμετεχόντων καθώς και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των συνεδρίων. Η αίτηση θα γίνεται από το γερμανικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Όλα τα παραπάνω αναφορικά με το ίδρυμα και το ταμείο του μέλλοντος σίγουρα μπορούν να πραγματοποιηθούν λόγω της άρτιας οργάνωσης των Γερμανικών υπηρεσιών, όσο για την διαχείριση από Eλληνικής πλευράς έχω τις επιφυλάξεις μου.
Τέλος, την όλη οργάνωση είχε η Europaische Akademie Berlin με συνοδούς την Michaela Prinzinger και τον Max Weigelin.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ