(c) ellinikignomi

Ενόψει της συνόδου του Eurogroup, δημιουργεί η ανταλλαγή «τελεσιγράφων» μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, μετά την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Συνθήκες επικίνδυνου αδιεξόδου, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, δημιουργεί η ανταλλαγή «τελεσιγράφων» μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, με επίδικο το κείμενο – αίτημα, που υπέβαλε η ελληνική πλευρά για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Το Βερολίνο απαιτεί να είναι σαφής η αναφορά και δέσμευση στην παράταση και υλοποίηση του Μνημονίου, η Αθήνα απαντά, πως δεν μπορεί να παραβιάσει την λαϊκή εντολή «τέλος στο Μνημόνιο»
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε η βούληση να βρεθεί επωφελής συμφωνία, αλλά χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε αλλαγή στάσης του Βερολίνου. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αντιθέτως ο τρόπος, με τον οποίο η γερμανική αντιπροσωπεία στο EuroWorkingGroup μετέφρασε το ελληνικό αίτημα – το χαρακτήρισε ως «Δούρειο Ίππο», με το οποίο επιχειρείται να βάλει τέλος στο τρέχον πρόγραμμα – δείχνει με τι προθέσεις πάει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε να συναντήσει τον Γιάννη Βαρουφάκη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup.

Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Αθήνας ως μη συμβατό

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είχε απορρίψει το μεσημέρι της Πέμπτης με συνοπτικές διαδικασίες, το αίτημα της Αθήνας ως μη συμβατό στα όσα έχουν τεθεί από το Eurogroup, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στις Βρυξέλλες, καθώς ο Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει καταρχήν θετική την κίνηση της Ελλάδας.
Και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όμως, υπήρξε αντίδραση στην ακαριαία άρνηση του ελληνικού αιτήματος, με σαφή διαφοροποίηση του Υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, όμως, λίγο αργότερα συμμορφώθηκε πλήρως με την γραμμή Σόϊμπλε.
Εξίσου τελεσιγραφικός ήταν ο τρόπος, με τον οποίο απάντησε η ελληνική Κυβέρνηση, με τον Γιάννη Δραγασάκη να ξεκαθαρίζει, λέγοντας από τη μια, ότι «η αντίθεσή μας δεν είναι με την Γερμανία» και από την άλλη, ότι « ας αναλάβουν τις ευθύνες τους»

Πιέζουν την Ελλάδα οι “δορυφόροι” της Γερμανίας

Την πίεση προς την Αθήνα ενισχύουν, ενόψει του Eurogroup, χώρες «δορυφόροι» της Γερμανίας όπως το Βέλγιο,Φινλανδία και Σλοβακία. O Σλοβάκος Πρωθυπουργός, μάλιστα, δήλωσε, πως η Μπρατισλάβα αντιμετωπίζει «χαλαρά» το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα εκτός ευρώ, αν αρνηθεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.
Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία προσπαθούν να αναδείξουν τις δυνατότητες συμφωνίας με την Ελλάδα, χωρίς, όμως, να εμφανίζονται και διατεθειμένες να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στο Βερολίνο.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι συνάντηση Ολάντ – Μέρκελ, με το ζήτημα της Ελλάδας να κυριαρχεί.

Το ΔΝΤ διαχωρίζει τη θέση του και δηλώνει « Η Ευρώπη αποφασίζει»

Στην Ουάσιγκτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την “ενδοοικογενειακή” μάχη της ευρωζώνης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς δήλωσε, ότι το ελληνικό αίτημα για παράταση αφορά στο ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος και άρα τους ευρωπαίους εταίρους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ