Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821

Μόναχο: Γράφει η Ρένα Τσόγκα

Στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821, η χορωδία του Δήμου Μαλεβιζίου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης προσκλήθηκε να δώσει συναυλία στην Βιέννη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Η χορωδία παρουσίασε υπό την διεύθυνση της κυρίας Εύας Κουτσογιαννάκη-Πιτσικάκη, παραδοσιακά ελληνικά, κρητικά και μικρασιάτικα τραγούδια, τα οποία συγκίνησαν και ενθουσία- σαν τους Έλληνες ομογενείς και εντυπωσίασαν τους ξένους, που παρευρέθησαν στην όμορφη αυτή εκδήλωση.

Το πρόγραμμα έκλεισε ο 14χρονος Αντώνης Βατσινάς με την κρητική λύρα του, συνοδευόμενος από τον κ. Άρη Κουτεντάκη στην κιθάρα. Τα κρητικά ακούσματα δεν μπόρεσαν παρά να ξεσηκώσουν τον κόσμο σε έναν χανιώτικο χορό, που έκανε εντονότερη τη νοσταλγία, ιδιαίτερα των παρευρεθέντων Κρητών ομογενών, για τον τόπο τους. Την εορταστική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, αμφότεροι κρη- τικής καταγωγής, ενώ την ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία, κυρία Κατερίνα Κόϊκα.

 

Δύο ελληνικές Ορθόδοξες εκκλησίες από τα βάθη της Ιστορίας στην καρδιά της Βιέννης

 

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, όπου έλαβε χώρα η συναυλία, δεν είναι η μόνη ορθόδοξη εκκλησία στην Βιέννη. Μόλις σε απόσταση μερικών μέτρων βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου και στο πίσω μέρος της Αγίας Τριάδος το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Αρσένιος μίλησε για την ιστορία των ναών στους παρευρισκομένους, ξεναγώντας τους και στα τρία αυτά κτίρια. Ιστορικά, η παρουσία των πρώτων ελληνικών κοινοτήτων στην Βιέννη ξεκινάει όταν μετά τη δεύτερη πολιορκία της Βιέννης από τους Οθωμανούς, το 1683, άρχισε η εγκατάσταση ορθοδόξων Ελλήνων εμπόρων στην περιοχή, λόγω της παροχής εμπορικών προνομίων στους υπηκόους της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίοι λίγα χρόνια μετά την εγκατάστασή τους κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου της παντοδύναμης τότε Αψβουργικής Αυτοκρατορίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Με αυτό τον τρόπο απέκτησαν σημαντική οικονομική δύναμη,

οργανώθηκαν σε κοινότητες και ίδρυσαν εκκλησίες, σχολείο, βιβλιοθήκη, κοιμητήριο καθώς και φιλόπτωχο ταμείο. Συγκρότησαν δύο ξεχωριστές εμπορικές αδελφότητες και έκτισαν δύο Ελληνορθόδοξους Ναούς. Τον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, για όσους Ελληνορθόδοξους διατήρησαν την οθωμανική υπηκοότητα και τον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδας, για αυτούς που πήραν την αυστριακή.

Το 1776 η Μαρία Θηρεσία χορήγησε στην αδελφότητα του Αγίου Γεωργίου αυτοκρατορικά προνόμια, τα οποία επικύρωσαν αργότερα, τόσο ο Ιωσήφ Β’ το 1782, όσο και οι διάδοχοί του στη συνέχεια.

Σε απογραφή του 1766 και 1767 εμφανίζονται ως έμποροι, εγκατεστημένοι στη Βιέννη, 134 Οθωμανοί υπήκοοι, από τους οποίους οι 82 καταγράφονται ως Έλληνες, δηλαδή Ελληνορθόδοξοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1802 ο Γεώργιος Καραγιάννης αγόρασε την οικία της κοινότητας, στην οποία στεγάζεται έως και σήμερα ο ναός του Αγίου Γεωργίου. To 1898 ο ναός αυτός ανακαινίσθηκε, κυρίως με την χρηματοδότηση της οικογενείας Δούμπα, μίας από τις πιο γνωστές και ιστορικές οικογένειες Ελλήνων της

Αυστρίας.

 

Μια μικρή διαδρομή μέσω της οδού Griechengasse (“σοκάκι/δρομάκι των Ελλήνων”) οδηγεί από τον Άγιο Γεώργιο στην Αγία Τριάδα

 

Η Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδας έλαβε Αυτοκρατορικά προνόμια το 1787. Ιδρύθηκε από Ελληνορθόδοξους, οι οποίοι είχαν γίνει υπήκοοι της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Το κτίριο της κοινότητας, που στεγάζει και τον ναό, ανακαινίσθηκε παντελώς την περίοδο 1857-1859 με χρηματοδότηση του Σίμωνος Σίνα με σχέδια του γνωστού Θεοφίλου Χάνσεν. Το 1801 η κοινότητα της Αγίας Τριάδος αποφάσισε, σε συνεργασία με την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, την ίδρυση ενός ελληνικού σχολείου, το οποίο στεγάστηκε επάνω από τον ναό. Στις 6 Μαΐου 1804 ο Αυτοκράτορας Φραγκίσκος Α’ χορήγησε στο «Ελληνικό Εθνικό Σχολείο (Griechische National-Schule) τα δικαιώματα δημοσίου εκπαιδευτηρίου. Ακόμη και σήμερα το ελληνικό σχολείο στεγάζεται στον δεύτερο όροφο επάνω από τον Ναό της Αγίας Τριάδας. Στον πρώτο όροφο στεγάζεται από το 1963 και η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη

 

Αυστρίας, δίπλα στην επίσημη αίθουσα συνεδριάσεων της κοινό- τητας, ενώ το υπόγειο έχει διαμορφωθεί σε έναν υπέροχο χώρο εκδηλώσεων. Η Θεία Λειτουργία, ανοιχτή για όλη την ομογένεια, αλλά και για κάθε πιστό, τελείται κανονικά κάθε Κυριακή πρωί και ώρα 10.00– 12.00, εναλλάξ στις δύο Εκκλησίες, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στον καθεδρικό Ι. Ναό της Αγίας Τριάδας.

 

Το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου είναι ο τρίτος

Ελληνορθόδοξος Ναός στην αυστριακή πρωτεύουσα. Δημιουργήθηκε, όταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος μεταμόρφωσε μια αίθουσα στο πίσω μέρος της Αγίας Τριάδας σε παρεκκλήσιο, με σκοπό να μπορούν εκεί οι γερμανόφωνοι Ορθόδοξοι πιστοί της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας να παρακολουθούν κάθε Κυριακή την Θεία Λειτουργία στη γερμανική γλώσσα.

 

Το παρεκκλήσιο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, στον μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας μας από την Αντιόχεια, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που ίδρυσε γερμανόφωνη Ορθόδοξη ενορία στην Κωνσταντινούπολη, τον 4ο αιώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ