Σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που έφθασε την Θάσο για να διαπιστώσει τις καταστροφές και να συμπαρασταθεί στους πληγεντες και στις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Βιβλικές καταστροφές προκάλεσαν στο νησί της Θάσου οι τεράστιες πυρκαγιές, που κατακαίουν, και σήμερα Δευτέρα, για τρίτη συνεχή ημέρα, το μεγαλύτερο μέρος του δασικού πλούτου, αλλά και της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του. Το νησί έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρά τον τιτάνιο αγώνα των ισχυρών εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης από πολλά μέρη της χώρας μας, στις οποίες λαμβάνουν μέρος και μονάδες του στρατού, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη, εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων, ενώ η γενική εικόνα της Θάσου είναι άκρως αποκαρδιωτική, με χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων να έχουν καταντήσει “κρανίου τόπος” και δεκάδες κτίσματα, σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ. να έχουν καταστραφεί, ωστόσο, χωρίς να θρηνήσουμε, ευτυχώς, ανθρώπινα θύματα!
Το νησί επισκέφθηκαν Υπουργοί και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες για να εξετάσουν επιτόπου την κατάσταση, ενώ στην Θάσο έφθασε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (12/9), από τον Πρίνο της Θάσου, σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές δημιουργήθηκαν από εκατοντάδες εστίες φωτιάς, που προκλήθηκαν από ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο, δηλαδή από μια ξηρή καταιγίδα με δεκάδες κεραυνούς, χωρίς βροχή!

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ειδικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό κατάστημα του Πρίνου, παρουσία των τοπικών Αρχών, ο κ.Τσίπρας, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης τα εξής: «Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να εποπτεύσουμε από ψηλά τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να δούμε ένα σπάνιο φαινόμενο, δηλαδή εκατοντάδες εστίες φωτιάς, που προκλήθηκαν από ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο, από μια ξηρή καταιγίδα με δεκάδες κεραυνούς, χωρίς βροχή. Από την πρώτη στιγμή φέραμε το σύνολο των εναέριων μέσων και μεγάλη δύναμη επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τρία παράλληλα μέτωπα. Σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη από τις δυο προηγούμενες ημέρες. Ευελπιστούμε, ότι μέσα στην ημέρα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ώστε να υπάρχει μια στοιχειώδης αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων, αλλά ταυτόχρονα μια πρόνοια για αντιπλημμυρικά έργα».

Με ειδικό drone θα γίνει τις επόμενες ημέρες η καταγραφή και η χαρτογράφηση των πληγεισών περιοχών – Άμεσα οι αποζημιώσεις

«Πέραν της καταγραφής αποφασίσαμε και κάποια επιπλέον βήματα. Άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση, θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές. Θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου Υποδομών των ζημιών σε σπίτια, γεωργικές ζημιές, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σε μελίσσια. Θα έχουμε πλήρη καταγραφή, προκειμένου να προβούμε άμεσα στις αποζημιώσεις. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις γεωργών, μελισσοκόμων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του ΕΛ.Γ.Α., θα αναλάβει άμεσα. Σε όσους έχασαν τα σπίτια τους, το Υπουργείο Υποδομών θα δώσει την δυνατότητα μιας αποζημίωσης για επανακατασκευή κατά 80% από χρήματα του κράτους και 20% από μακροχρόνιο δανεισμό», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπυργός.

Άμεσα θα γίνουν οι μελέτες για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, επίσης, ότι τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας θα προβούν άμεσα στις μελέτες και στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που έχει ανάγκη το νησί.
«Θα έχω επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας, προκειμένου να έρθει στο νησί κλιμάκιο του Μηχανικού του στρατού για να δούμε άμεσα τι μπορεί να γίνει, ενώ θα προχωρήσουν άμεσα μελέτες, ώστε να έχουμε τα πρώτα σημαντικά έργα για την αντιπλλημυρική προστασία. Θα κινηθούμε και στην διαδικασία της γρήγορης αναδάσωσης», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

«Η Θάσος παραμένει ένα στολίδι στο βορειοανατολικό Αιγαίο»

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανθρώπους της Π.Υ., άνδρες και γυναίκες εθελοντές, που βρέθηκαν στα μέτωπα, ενώ ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους τραυματίες πυροσβέστες και έδωσε συγχαρητήρια στους αφανείς ήρωες, όπως τους αποκάλεσε, τους πιλότους των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.
«Η Θάσος παραμένει ένα στολίδι στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

thasos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ