«Η εμβάθυνση των δεσμών της νέας ελληνικής Κυβέρνησης με την Ρωσία έχει σημάνει τον “κώδωνα του κινδύνου” σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλος προβληματισμός έχει δημιουργηθεί στην Δύση μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις, με αποτέλεσμα το “BBC” να αναρωτιέται:«Μπορεί η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα για την Ρωσία;»Flag of Greece
Το ερώτημα αυτό απασχολεί τα κράτη της Δύσης, λόγω της σοβαρής προδιάθεσης, που παρουσιάζει η νέα ελληνική Κυβέρνηση για πραγματική συνεργασία με την Μόσχα σε πάρα πολλούς τομείς, διαγραφοντας έτσι το “plan B”, που προτίθεται η ελληνική Κυβέρνηση να εφαρμόσει, εάν η Γερμανία συνεχίσει να είναι αδιάλλακτη και ζητά την ισοπέδωση της χώρας, για παραδειγματισμό.
“Αλλωστε ο ίδιος ο Αμερικανός γεωπολιτιστής Σάμιουελ Χάντιγκτον είχε προσδέσει την Ελλάδα με την Ρωσία, λόγω της Ορθοδοξίας στις μελλοντικές γεωπολιτικές ζώνες επιρροής. Κάτι, που στα χρόνια του Μνημονίου έχει αρχίσει να βαραίνει ιδιαίτερα στην συνείδηση των πολιτών, ιδιαίτερα, όταν συνειδητοποίησαν το πόσο αδιάφοροι είναι οι δυτικοί για το δικό τους μέλλον.

“Κάποιοι φοβούνται, πως η Ελλάδα κινείται μακριά από την Δύση, με κατεύθυνση έναν “καλοκάγαθο” σύμμαχο, δυνητικό επενδυτή και πιστωτή”

«Η εμβάθυνση των δεσμών της νέας ελληνικής Κυβέρνησης με την Ρωσία έχει σημάνει τον “κώδωνα του κινδύνου” σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ρωσία ως “διαπραγματευτικό χαρτί”, κάποιοι φοβούνται, πως κινείται μακριά από την Δύση, με κατεύθυνση έναν “καλοκάγαθο” σύμμαχο, δυνητικό επενδυτή και πιστωτή. Η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη, αλλά πρέπει να ανησυχεί;», διερωτάται αρχικά ο αρθρογράφος του “BBC”.
«Τον Μάϊο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με κάποια μέλη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου θα μεταβεί στην Μόσχα και θα φιλοξενηθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην αποστολή θα βρίσκεται και ο κυβερνητικός του εταίρος και Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος και οι αναλυτές σημειώνουν την χρονική στιγμή, που θα συμβεί αυτή η συνάντηση. Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και το χειρότερα κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα είναι, ότι θα χρειαστεί και τρίτο δάνειο για να κρατηθεί εν ζωή. Επισήμως η Ελλάδα δεν αναζητεί εναλλακτική χρηματοδότηση, αλλά ένα δάνειο από την Ρωσία ή από την Κίνα, που θα μπορούσε να είναι μια προτιμητέα εναλλακτική λύση ή συμπλήρωση σε οποιοδήποτε δάνειο προσφέρει η Ευρωζώνη, που θα συμπεριλαμβάνει αντιδημοφιλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

“Από τα πρώτα 24ωρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, φάνηκε καθαρά, πως κοιτάζει με νόημα προς την Ρωσία”

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η ατζέντα σε μια μελλοντική συνεργασία Μόσχας-Αθήνας; Το “BBC” αναφέρει, πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για φθηνό φυσικό αέριο και θα μπορούσε να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και καλύτερη πρόσβαση στην τουριστική βιομηχανία. Από την άλλη, η Μόσχα θα έβλεπε στο πρόσωπο της Ελλάδας την χώρα, που θα έθετε βέτο για τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί εσχάτως από την ΕΕ.»
Το άρθρο του “BBC” σημειώνει, πως «από τα πρώτα 24ωρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, φάνηκε καθαρά, πως κοιτάζει με νόημα προς την Ρωσία. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη, που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός, ήταν από τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, λίγες ημέρες αργότερα, έδειξε αντίθετος με τις κυρώσεις στην Ρωσία. Και μπορεί οι Τσίπρας και Κοτζιάς να προέρχονται από το ΚΚΕ, ωστόσο ο Καμμένος, που δεν ανήκει σε αυτόν τον χώρο, διατηρεί με την σειρά του καλές σχέσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

“Ο βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει κλονιστεί από την βαθειά δυσαρέσκεια, που προκάλεσε η οικονομική κρίση”

Ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής του “King’s College” στο Λονδίνο και ειδικός σε θέματα ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει: «Πιστεύω, πως η ελληνική Κυβέρνηση παίζει με την »ρωσική κάρτα», έτσι ώστε να κερδίσει καλύτερη θέση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη. Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να απομακρυνθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Κάτι, που σημαίνει, πως είναι ανώριμο ακόμη να περιμένει κανείς από την νέα ελληνική Κυβέρνηση να “σπάσει” το πλαίσιο, στο οποίο κινείται και το οποίο έχει τεθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος το 1976 είχε αποφανθεί, πως η Ελλάδα βρίσκεται στην Δύση, με το γνωστό «ανήκομεν εις την Δύσιν».
Πάντως, όπως σημειώνει το άρθρο, «ο βασικός πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχει κλονιστεί από την βαθειά δυσαρέσκεια, που προκάλεσε η οικονομική κρίση, η οποία τρέχει για έκτο χρόνο και έχει κοστίσει οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να νιώθουν, πως το υπερήφανο έθνος τους έχασε την αξιοπρέπειά του.
Υπό αυτή την έννοια υπάρχουν κάποιοι, που δεν βλέπουν την προσέγγιση προς την Μόσχα ως μια φευγαλέα σύγκλιση συμφερόντων, αλλά θεωρούν, πως είναι μια αδήριτη ανάγκη. Κατά τον Σάμουελ Χάντινγκτον, η Ελλάδα ανήκει ξεκάθαρα στην ρωσική Ορθοδοξία. Σε μια παγκόσμια έρευνα του “Pew Research Center”, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013, διαπιστώθηκε, ότι το 63% των Ελλήνων έχει ευνοϊκές απόψεις σχετικά με την Ρωσία, ενώ μόνο το 23% των Ελλήνων είχαν θετική άποψη για την ΕΕ το περασμένο φθινόπωρο, στην τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

“Η προσέγγιση των προηγούμενων κυβερνήσεων με την Μόσχα δεν είναι αμελητέα”.

Το άρθρο σημειώνει την περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, που κατά τη θητεία του ως Πρωθυπουργός (2004-2009), είχε κάνει λόγο για την «διπλωματία των αγωγών», προσβλέποντας η Ελλάδα να γίνει η πύλη του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ήταν μια πολιτική, που εξόργισε τους δυτικούς συμμάχους. Και συνεχίζει το άρθρο: «Αφού ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές του 2009, προέκυψε ένα σοβαρό θέμα. Η FSB, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποίησε την ΕΥΠ, την αντίστοιχη ελληνική, ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή, λόγω των θέσεών τους για την ενεργειακή συμμαχία με τη Ρωσία».
Το σίγουρο είναι, ότι η Ευρώπη ανησυχεί και αυτό φαίνεται από διάφορα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, με προεξάρχοντα αυτά στην εφημερίδα “Bild”, που διερωτάται, αν πρέπει να φοβούνται οι Γερμανοί την Ελλάδα ή την Ρωσία.

“Η Ελλάδα πλήρωσε και πληρώνει το γεγονός, ότι για τους υποτιθέμενους δυτικούς «συμάχους» ήταν πάντα δεδομένη, χωρίς να χρειάζεται ποτέ κανένα αντάλλαγμα”

Από την άλλη, όμως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας λέει στο BBC: «Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Το να κάνεις εξωτερική πολιτική, που έχει πολλαπλές διαστάσεις, δεν είναι απαγορευμένο, ούτε είναι έγκλημα ή αμαρτία».
Η αλήθεια είναι μια: Η Ελλάδα πλήρωσε και πληρώνει το γεγονός, ότι για τους υποτιθέμενους δυτικούς «συμάχους» ήταν πάντα δεδομένη, χωρίς να χρειάζεται ποτέ κανένα αντάλλαγμα. Αυτό δεν τους εμπόδισε να σκέφτονται και εναντίον της χώρας και να κυλοφορούν κατά καιρούς μέχρι και χάρτες με αποσχισθείσες περιοχές της Ελλάδος, αναλόγως, πως θεωρούσαν, ότι τους συνέφερε. Αυτό πρέπει να αλλάξει, και να αλλάξει ριζικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ