Portrait

Αγαπητοί φίλοι, συμπατριώτες,
Αρκάδες της Διασποράς,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες του 70ου Συνεδρίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής που διεξάγεται φέτος στην Νέα Υόρκη, υπό την οργανωτική ευθύνη του τμήματος «Γέρος του Μωριά» και του τμήματος «Επαρχία Κυνουρίας» υπό την αιγίδα της Ανατολικής Περιφέρειας της Π.Ο.Α.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ ιδιαίτερα τον δραστήριο πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Φίλιο για την προσφορά του αλλά και τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, για την εξαίρετη συνεργασία, το πνεύμα δυναμισμού που τον διακρίνει. Αλλά και το ΔΣ και όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας για τον ακούραστο και συνεχή αγώνα τους για την διατήρηση της ελληνικής συνείδησης, της γλώσσας μας, του πολιτισμού μας.

Η σύναξη των Αρκάδων της Διασποράς, η οποία πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα και την Ομογένεια, καλείται να δώσει μήνυμα ελπίδας και ομοψυχίας προς την ελληνική Ομογένεια και την Ελλάδα. Καλείστε, καλούμαστε όλοι, να δώσουμε νέα πνοή δημιουργίας προς την νέα γενιά.

Αναμφισβήτητα ο ρόλος των Αποδήμων Ελλήνων αποτελεί κεφάλαιο προσφοράς για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αλλά και τις κοινωνίες των χωρών στις οποίες ζούμε. Οι Αρκάδες της Διασποράς έχουν αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες σε όλους τους τομείς δράσης, ενώ η προσφορά της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας αποτελεί πρότυπο μοντέλο λειτουργίας οργάνωσης της Ομογένειας.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας και τείνει να μετατραπεί σε κρίση θεσμών και αξιών, θέτει όλους μας σήμερα, προ των ευθυνών μας. Και αυτό γιατί η διαμορφούμενη κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας δεν αφήνει ανεπηρέαστους εμάς τους Έλληνες της Διασποράς. Η καρδιά μας χτυπά στους ρυθμούς της πατρίδας ακόμη και για όσα κείνη πονά, υποφέρουμε και εμείς.

Πώς διαγράφεται το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού; Πώς διαμορφώνεται η σχέση της Ομογένειας με το Μητροπολιτικό Κέντρο; Τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς οι Απόδημοι ώστε να διαφυλάξουμε και να συνεχίσουμε την πορεία μας σε κοινωνίες συνεχώς μεταβαλλόμενες; Ερωτήματα που θα συζητηθούν στις εργασίες του συνεδρίου σας αυτού και που ελπίζω να αναδειχθούν και λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συνέχεια των προσπαθειών μας προς την κατεύθυνση της ανάδειξης όλων εκείνων των πλεονεκτημάτων που μας χάρισαν μέχρι τώρα θέση εξέχουσα στις χώρες όπου ζούμε, με κόπο και θυσίες την κατακτήσαμε και αυτό μην το ξεχνούμε, είναι επιτακτική ανάγκη. Η μεταλαμπάδευση στην νέα γενιά των αξιών του πολιτισμού μας αλλά και η συνεργασία όλων μας για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των ομογενειακών οργανώσεων με την συμμετοχή και το πέρασμα της σκυτάλης στους νέους ανθρώπους είναι επίσης στόχος μας.

Η πορεία μας από εδώ και πέρα απαιτεί την συνένωση των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού. Ο Έλληνας της Διασποράς, διαθέτει το πάθος να διατηρεί την επαφή με τις ρίζες του, την αποφασιστικότητα να αγωνίζεται για το δίκαιο. Εάν σε αυτά τα στοιχεία προσθέσουμε την δύναμη της ενότητας, θα επιτύχουμε, στην νέα εποχή να ανασυστήσουμε τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας στον κόσμο, δίνοντας του μια νέα κατεύθυνση βασισμένη στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του 70. Συνεδρίου σας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ