-Οι Υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, συναντώνται μεβτον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.

Από σήμερα ξεκινά η νέα φάση διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με την συνάντηση, που θα έχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί.
Τα νέα προαπαιτούμενα θα είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων, ενώ παράλληλα στο Euroworking group, που συνεδριάζει, επίσης, σήμερα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τα μέτρα, που θα ληφθούν άμεσα με σκοπό την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η επιστροφή των «Θεσμών» στην Αθήνα με τα τεχνικά τους κλιμάκια αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου να δίνει τις τελικές εντολές για την κάθοδο των Θεσμών στην Αθήνα.

Ποιά είναι τα προαπαιτούμενα, που θα αποτελέσουν αντικείμενο της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ως αντικείμενο 15 προαπαιτούμενα, τα οποία αφορούν:

1. Την κατάργηση των ελάχιστων εισφορών, που ισχύουν για τα τουριστικά καταλύματα.

2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων, που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο υγείας.

3. Την αναθεώρηση -προς τα κάτω- της έκπτωσης για την καταβολή του κατ’ αποκοπή ποσού για την αναγνώριση των πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

4. Την αναθεώρηση -και μέσω ανεξάρτητου συμβούλου- των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει, αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

5. Την μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.). Η σχετική νομοθεσία αναμένεται.

6. Την τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και σε αυτό το θέμα η σχετική νομοθεσία αναμένεται.

7. Την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή . Το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αποδείξει, ότι έχει ολοκληρώσει την αποκόλληση της εταιρίας από την ΔΕΗ και είναι έτοιμο να ξεκινήσει τον διαγωνισμό, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο.

8. Την εξουσιοδότηση από την Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων.

9. Την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις υποψηφιότητες για το εποπτικό συμβούλιο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα επιλέξει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Από πλευράς των Θεσμών έχουν ήδη προταθεί δύο μέλη (ένας Ισπανός και ένας Γάλλος), αλλά υπάρχει εκκρεμότητα με τις τις υποψηφιότητες, που προτείνει η Ελληνική πλευρά, αφού για κάποια άτομα δεν υπάρχει η αποδοχή των Θεσμών.

10. Την σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) και την μεταφορά στο νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μιας «ομάδας ΔΕΚΟ», η οποία θα συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Δεν έχει συσταθεί ακόμη η ΕΔΗΣ ΑΕ, ενώ η μεταφορά σε αυτή των συγκοινωνιακών φορέων του Λεκανοπεδίου της Αττικής αντιμετωπίζει ακόμη αντιδράσεις.

11. Την έγκριση από την Βουλή της Συμφωνίας για το Ελληνικό. Οι διαδικασίες για την σύνταξη της τελικής σύμβαση έχουν προχωρήσει, αλλά η σύμβαση δεν αναμένεται να εγκριθεί από την Βουλή πριν τον Οκτώβριο.

12. Την νέα νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Υπήρξαν κάποια άρθρα στα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης, αλλά χρειάζεται δευτερεύουσα νομοθεσία.

13. Την έναρξη της διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση (για 35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων. Και αυτό το project είναι στην φάση της προετοιμασίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

14. Την παροχή πόρων (και τις προσλήψεις) για την ορθή λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Έχουν γίνει κινήσεις για την αλλαγή της διοικητικής δομής της ΓΓΔΕ, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις για την οργανική σύνθεση της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

15. Την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων.

Drapeaux européens devant le Berlaymont

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ