Με τη συμμετοχή περίπου 500 συνέδρων από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών ξεκίνησαν την περασμένη  Πέμπτη στην πόλη Ζίντελφίνγκεν, του κρατιδίου της Βάδης -Βυρτεμβέργης οι εργασίες της 7 συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. «Tοπική Αυτοδιοίκηση –  Η δύναμη μας» είναι ο τίτλος και τον επιβεβαιώνει η συμμετοχή περίπου 150 δημάρχων ή άλλων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα.

H ιδιαιτερότητα της φετινής συνόδου, που διεξάγεται κάθε χρόνο εναλλάξ σε Ελλάδα και Γερμανία βρίσκεται στη συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, που «ενσωματώνει» με αυτό τον τρόπο στη διαδικασία και τον ελληνισμό της ευρύτερης περιοχής της Στουτγάρδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη ζουν περίπου 1.500 Έλληνες, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη από τις 50 περίπου διαφορετικές εθνότητες, που ζουν στην περιοχή.

Η ετήσια σύνοδος ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης, με συνέντευξη Τύπου του οικοδεσπότη δημάρχου της πόλης Μπερντ Φέρινγκερ, στην οποία πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος της γερμανίδας καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), Χανς – Γιόακιμ Φούχτελ αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης του κρατιδίου. Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ζίντελφίνγκεν  Κωνσταντίνος Αθανασιάδης.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους οικοδεσπότες, σημείωσε ότι ο χρόνος που πέρασε άφησε έντονο το αποτύπωμά του σε επίπεδο συνεργασίας και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του αριθμού των αδελφοποιήσεων των πόλεων από τις δύο χώρες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο προσφυγικό και στη βοήθεια της γερμανικής πλευράς για την αντιμετώπισή του και χαρακτήρισε συμβολική την απόφαση για τη διεξαγωγή της 8ης συνόδου της DGV το 2018 στη Λέσβο, ένα νησί που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στον τομέα αυτό.

Ο Χανς – Γιόακιμ Φούχτελ επεσήμανε ότι η επιλογή μιας πόλης με ισχυρό και δραστήριο ελληνικό στοιχείο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, ενώ για μια ακόμα φορά υπενθύμισε το προσωπικό ενδιαφέρον της καγκελαρίου Μέρκελ για την επιτυχή δράση της DGV. Τόνισε ακόμα ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετοί «παίκτες», οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς στην Ελλάδα, ενώ ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον για μελλοντικές επενδύσεις τόσο από Γερμανούς, όσο και από Έλληνες επιχειρηματίες της Γερμανίας.

Κατά τη γνώμη του το σημαντικό είναι ακριβώς ότι η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά επεκτείνεται και στους τομείς της οικονομίας με τη συνεργασία τόσο σε επίπεδο επιμελητηρίων, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων.

«Το έργο της DGV είναι μοναδικό, υπό την έννοια ότι δεν είχε υπάρξει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν» υπογράμμισε ο Γερμανός υφυπουργός και «αυτό είναι που κάνει ακόμα πιο σημαντικές τις επιτυχίες, που έχουμε να επιδείξουμε».

«Από τους 325 δήμους της Ελλάδας πάνω από 100 συμμετέχουν πλέον στην DGV και αυτό αποδεικνύει πόσο σταθερές είναι οι βάσεις της συνεργασίας μας» πρόσθεσε ο κ. Φούχτελ και κατέληξε χαρακτηρίζοντας το παράδειγμα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ως ένα πρότυπο ευρωπαϊκής συνεργασίας, που ξεκινά από τη βάση δηλαδή από τις τοπικές κοινωνίες και δήμους.

«Κατορθώσαμε να αλλάξουμε το κλίμα, να ανατρέψουμε δηλαδή εκείνο που τεχνητά επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως οξεία αντιπαράθεση Ελλήνων και Γερμανών» τόνισε ο κ. Πέτρος Τατούλης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πολιτική είναι η τέχνη να ενώνεις πολίτες και λαούς» και στηλίτευσε τον λαϊκισμό «ως μια μεγάλη πληγή στην προσπάθεια εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Η έβδομη συνδιάσκεψη έχει μεγάλη σημασία γιατί περνά την συνεργασία σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο, θέτοντας πλέον και πολύ συγκεκριμένους θεματικούς στόχους. Σαν τέτοιους ανέφερε για παράδειγμα την πρόταση για πρόσκληση και φιλοξενία των Γερμανών tour operators στην Πελοπόννησο, αλλά και τη σύσταση μιας αυτοδιοικητικής τράπεζας στα πρότυπα των γερμανικών Sparkassen, που θα στηρίξει οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται σήμερα να βρουν χρηματοδοτήσεις για τις δραστηριότητές τους.

«Θα αποδειχτεί στο μέλλον, πόσο ευφυής ήταν η έμπνευση αυτής της συνεργασίας, η οποία στηρίζεται κυρίως στο αμοιβαίο συμφέρον» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Στάθηκε τέλος  στην σημασία της ιδέας να εμπλακούν στην Ελληνογερμανική Συνέλευση οι Έλληνες που ζουν στην Γερμανία, όσο και οι Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Φέρινγκερ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η φετινή ετήσια σύνοδος έγινε στην πόλη του, η οποία με αυτό τον τρόπο μπόρεσε να βάλει το δικό της λιθαράκι στην οικοδόμηση της ελληνογερμανικής φιλίας και συνεργασίας. Όπως επεσήμανε η «μεταφορά παραδειγμάτων βέλτιστης πρακτικής συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ιδέας» ενώ ευχαρίστησε και τους Έλληνες της περιοχής για τη συμβολή τους στην προετοιμασία της 7ης συνόδου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Οι εργασίες της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα συνεχιστούν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το μεσημέρι με την υπογραφή της σχετικής διακήρυξης.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

Γραφείo Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ