Πλακάκια, βαψίματα και διάφορα άλλα μερεμέτια. Οι τεχνίτες στη Γερμανία δεν προλαβαίνουν τις δουλειές τους. Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στον κλάδο, κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται και οι πελάτες.Η Καταρίνα Λίσεν από τη Στουτγάρδη έχει απογοητευτεί. Εδώ και μήνες ψάχνει τεχνίτες να αναλάβουν την ανακαίνιση του διαμερίσματός της σε ένα νεοκλασικό κτίριο. Η διευθύντρια στον τομέα του μάρκετινγκ επικοινώνησε με εννέα εταιρείες, εκ των οποίων οι έξι της αρνήθηκαν αμέσως, οι δύο θα της έστελναν προσφορά που δεν ήρθε ποτέ και η τελευταία της έκανε μια «ουτοπική, δυσανάλογη με την αγορά» προσφορά. Ποτέ δεν πίστευε η 51χρονη, η οποία δεν θέλει να δημοσιευτεί το πραγματικό της όνομα, ότι θα αναγκαζόταν να απασχολήσει κάποιον παράνομα. «Αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάποιον» λέει χαρακτηριστικά.

Η έλλειψη τεχνιτών είναι αισθητή στη γερμανική αγορά. Συχνά οι πελάτες περιμένουν πολλές εβδομάδες. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο πεδίο των δημόσιων έργων. «Εδώ απαιτείται διαγωνισμός και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν οι αρμόδιοι δεν λαμβάνουν ούτε μια αίτηση ανάληψης του έργου» λέει ο Γιόχεν Στόιμπερ από το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων.

Οι τεχνίτες επιλέγουν τις δουλειές τους

Το πρόβλημα του κλάδου είναι ευρέως γνωστό και υφίσταται εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον Γενικό Σύνδεσμο Γερμανών Τεχνιτών (ZDH) το 2017 υπήρχαν 150.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας στον κλάδο. Μάλιστα ο ZDH εκτιμά ότι «ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος δεδομένου ότι δεν δηλώνουν όλοι οι εργοδότες τις ακάλυπτες θέσεις στην Υπηρεσία Εύρεσης Εργασίας. Επιπλέον κάθε χρόνο υπάρχουν μεταξύ 15.000 και 20.000 κενές θέσεις σπουδαστών στον κλάδο. Το αποτέλεσμα είναι η έλλειψη επαγγελματιών και έτσι «οι τεχνίτες μπορούν να επιλέγουν τις δουλειές τους και να φουσκώνουν τις τιμές» λέει ο Κλάους Μίχελσεν από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).

Τι επιπτώσεις έχει όμως αυτή η έλλειψη στη φήμη των τεχνιτών και στην ποιότητα της δουλειάς τους; Καμία, υποστηρίζει το Κέντρο του Καταναλωτή στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αφού ο αριθμός των καταναλωτών που εκφράζουν παράπονα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή τον λογαριασμό παραμένει αμετάβλητος στους περίπου 500 το χρόνο. Ο Κλάους Μίχελσεν από την άλλη πλευρά είναι βέβαιος ότι η πίεση χρόνου υπό την οποία εργάζονται πολλές εταιρείες έχει αρνητική επίδραση στη δουλειά τους. «Οι αυξημένες τιμές και ο χρόνος αναμονής κάνουν κακό τη φήμη των τεχνιτών», εκτιμά ο ίδιος.

Όλα νόμιμα;

Ωστόσο ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η έλλειψη επαγγελματιών μπορεί μακροπρόθεσμα να ευνοήσει τη μαύρη εργασία. Την άποψη αυτή συμμερίζεται είναι και ο Μπέρνχαρντ Μπόοκμαν από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας στο Τίμπιγκεν (IAW). «Συνήθως η οικονομική ανάπτυξη δεν επιτρέπει την παραοικονομία» δηλώνει ο επιστήμονας.

Στο μεταξύ το σπίτι της κ. Λίσεν είναι έτοιμο. «Ο πολωνός τεχνίτης ήταν πολύ συνεπής και έκανε πολύ καλή δουλειά και ζήτησε ωρομίσθιο μόνο 20€ την ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει ότι όταν θα χρειαστεί πάλι κάτι, θα τον προτιμήσει.

dpa/ Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ