Διάσταση απόψεων σε δημοσιονομικά, φορολογία, πολιτική για την επίτευξη των κλιματολογικών στόχων, κοινωνικά θέματα. Αγκάθι το υπoυργείο Οικονομικών.Σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές ξεκινούν το απόγευμα στο Βερολίνο οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP) για το σχηματισμό κυβέρνησεις. Τα επιμέρους ζητήματα ενός κυβερνητικού προγράμματος θα συζητηθούν από τη Δευτέρα σε 22 ομάδες εργασίας που θα συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα αποτελούνται από σχεδόν 300 άτομα. Πρόθεση των κομμάτων είναι να σχηματίσουν πριν από τα Χριστούγεννα κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» (SPD-κόκκινο, Φιλελεύθεροι-κίτρινο, Πράσινοι-πράσινο). Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι δεδομένη. Σε μια σειρά από θέματα οι διαφορές είναι μεγάλες.

Δημοσιονομικά και φορολογία

Επίμαχα ζητήματα είναι κυρίως τα δημοσιονομικά και η φορολογία, στη συνέχεια η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί αναφορικά με την προστασία του κλίματος όπως και η χρηματοδότηση μέτρων που σχετίζονται με το κλίμα, τις μεταρρυθμίσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Γερμανίας και την παιδεία. Το ύψος αυτών των επενδύσεων υπολογίζεται στα 50 δις ευρώ ετησίως. Στις διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν τους φόρους και ότι θα τηρείται το ‘φρένο χρέους’, δηλαδή, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει είναι ισοσκελισμένος χωρίς δάνεια. Υπό συζήτηση βρίσκονται μεταξύ άλλων ο δανεισμός μέσω δημόσιων επιχειρήσεων και περικοπές κρατικών επιδοτήσεων για τομείς με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σε κοινωνικό ζήτημα πρώτου μεγέθους εξελίσσονται οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας – για βενζίνη, πετρέλαιο και ρεύμα. Το ζητούμενο για τα τρία κόμματα είναι να μετριάσουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές χωρίς αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα. Ένα άλλο κρίσιμο κοινωνικό θέμα είναι οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των ενοικίων. Τα σχέδια των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων να περιορίσουν δραστικά τις αυξήσεις απορρίπτουν οι Φιλελεύθεροι.

Και στο βάθος τα υπουργεία …

Σε κάποια φάση των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί και το θέμα της κατανομής των υπουργείων. Ήδη Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για το υπουργείο Οικονομικών επειδή στις εκλογές είχαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν αυτό το υπουργείο. Ενδέχεται όμως να παραιτηθούν από την αξίωση τους, σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα υπουργείο για την προστασία του κλίματος με αυξημένες αρμοδιότητες.

Πέραν αυτού, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών έχει την πρόθεση να σχηματίσει κυβέρνηση που θα αποτελείται κατά το ήμισυ από γυναίκες και κατά το ήμισυ από άνδρες. Οι Φιλελεύθεροι διαφωνούν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ