Έφοδοι σε σπίτια υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη τον Νοέμβριο του 2020. Οι εισαγγελία πιστεύει ότι γνώριζαν αλλά δεν ενημέρωσαν τις αρχές.Ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας πραγματοποίησαν σήμερα έρευνες σε διαμερίσματα στις πόλεις Όσναμπρικ και Κάσσελ. Οι έφοδοι αφορούσαν άτομο με υπηκοότητα του Κοσόβου και γερμανό υπήκοο. Σε ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία καταλογίζει στους δύο υπόπτους ότι ενώ γνώριζαν, δεν κατήγγειλαν σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση. Η καταγγελία αφορά το τρομοκρατικό χτύπημα το βράδυ τις 2 Νοεμβρίου 2020 στο κέντρο της Βιέννης, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 4 άτομα, ανάμεσα τους μια Γερμανίδα. Μεταξύ των 23 τραυματιών ήταν τέσσερις Γερμανοί.

Διατηρούσαν σχέσεις με τον δράστη

Συγκεκριμένα, η Γενική Εισαγγελία κατηγορεί τους δύο υπόπτους ότι όχι μόνο διατηρούσαν επαφές αλλά και ότι είχαν επισκεφτεί τον Ιούλιο του 2020 στη Βιέννη τον δράστη του τρομοκρατικού χτυπήματος, τον 20χρονο Kujtim Fejzulai ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αυστρία από γονείς αλβανικής καταγωγής από τη Βόρεια Μακεδονία. Σε ανάρτησή του στο Instagram λίγες ώρες πριν από την επίθεση ο δράστης δήλωνε πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε μετά την εξουδετέρωσή του από την αυστριακή αστυνομία, παραδεχόταν την τρομοκρατική επίθεση.

Η Γενική Εισαγγελία καταλογίζει στους δύο υπόπτους ότι το αργότερο κατά την επίσκεψή τους στη Βιέννη ενημερώθηκαν για τις προθέσεις του Kujtim Fejzulai. Παρ’ ότι βάσει του νόμου ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές, δεν το έπραξαν. Ήδη το βράδυ του τρομοκρατικού χτυπήματος, τις 2 Νοεμβρίου 2020, οι δύο ύποπτοι άρχισαν να σβήνουν αναρτήσεις και μηνύματα στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε κινητά, προκειμένου να αποκρύψουν τις σχέσεις τους με τον Kujtim Fejzulai.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ