Εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις διατηρούν και σήμερα την ένταση για την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν λείπουν οι πρώτες ενδείξεις για αποκλιμάκωση.«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός αν μας προκαλέσουν» προειδοποιεί ο Ρώσος επιτετραμμένος στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσίτσοφ. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ο ρώσος διπλωμάτης ξεκαθαρίζει ότι «αν οι Ουκρανοί επιτεθούν, τότε θα απαντήσουμε. Το ίδιο θα γίνει αν αρχίσουν να σκοτώνουν ρώσους υπηκόους στην κοιλάδα του Ντονμπάς ή οπουδήποτε αλλού». Δεν είναι η μοναδική νέα ένδειξη κλιμάκωσης από τη Μόσχα. Σε σημερινό ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο της Ρωσίας καλεί τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει «επισήμως» την ανεξαρτησία των εδαφών που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ουκρανία δεν τηρεί τη συμφωνία του Μινσκ, οι σύντροφοί μας χρειάζονται τη στήριξη και τη συμπαράστασή μας» δηλώνει ο πρόεδρος της Ντούμα Βιάτσεσλαβ Βολοντίν.

Στο μεταξύ, γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποίησε ο ρωσικός στόλος, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Μόσχα το υπουργείο Άμυνας. Τα γυμνάσια βασίστηκαν σε σενάρια πολέμου στην Κριμαία και αποτελούν προετοιμασία για μία ακόμη μεγαλύτερη άσκηση που θα διεξαχαθεί σε εύθετο χρόνο, υπό την αιγίδα του ναυάρχου Νικολάι Γιεβμένοφ. Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η κοινή στρατιωτική άσκηση Ρωσίας και Λευκορωσίας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις χώρες της Βαλτικής. Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, καλεί το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δομές αποτροπής στην Ανατολική Ευρώπη. «Πρακτικά η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Λευκορωσία σημαίνει ότι οι χώρες της Βαλτικής μπορούν να αποκοπούν από την επικράτεια του ΝΑΤΟ πριν καν προλάβει να αντιδράσει η Ατλαντική Συμμαχία», υποστηρίζει ο Λαντσμπέργκις. Οι ΗΠΑ κλείνουν το κτίριο της πρεσβείας τους στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, μεταφέροντας το προσωπικό και τις δραστηριότες της πρεσβείας στη δυτική Ουκρανία και συγκεκριμένα στην πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Μερική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων;

Πάντως, σε μία τελευταία εξέλιξη, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δηλώνει ότι ένα μέρος των στρατευμάτων που προέρχονταν από τη νότια και τη δυτική Ρωσία και είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία θα αποχωρήσει, καθώς «έχει ολοκληρώσει την αποστολή του». Μέρος της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στην Κριμαία επίσης αποχωρεί, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες αυτές, θα πρόκειται για τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις αποκλιμάκωσης τις τελευταίες εβδομάδες. «Τις εξαγγελίες πρέπει τώρα να ακολουθήσουν πράξεις», δηλώνει το απόγευμα της Τρίτης η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστηρίζει πάντως ότι οι αναφορές της Δύσης σε επικείμενη ρωσική εισβολή την Τετάρτη ήταν απλώς «υστερικές» και ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν κάνουν τίποτε άλλο από αυτό που είχε ανακοινωθεί εξ΄αρχής, δηλαδή επιστρέφουν στους στρατώνες, έχοντας ολοκληρώσει τη συμμετοχή τους στις προβλεπόμενες στρατιωτικές ασκήσεις.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει: «Μαζί με τους συμμάχους μας καταφέραμε να αποτρέψουμε μία περαιτέρω κλιμάκωση απο την πλευρά της Ρωσίας», για να προσθέσει ωστόσο: «Έχουμε μία αρχή, ότι δεν πρέπει να πιστεύεις αυτά που ακούς, αλλά αυτά που βλέπεις. Εάν δούμε λοιπόν ότι πράγματι αποχωρούν τα στρατεύματα, τότε θα πιστέψουμε στην αποκλιμάκωση». Πάντως, ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, η κυβέρνηση της Λετονίας καλεί σήμερα την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σε περίπτωση που αναγνωρίσει επισήμως τις αποσχιστικές κινήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ