Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα εντείνεται η βία και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντιισραηλινές διαδηλώσεις και δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους. Κινδυνεύει η Παλαιστινιακή Αρχή;Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Ισραήλ πολεμά πλέον και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης. Στόχος των Ισραηλινών είναι να αποτρέψουν μια ενδυνάμωση της Χαμάς στην Δυτική Όχθη. Από τις 7 Οκτωβρίου περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τον στρατό και ακραίους Ισραηλινούς εποίκους.

Ο αποδυναμωμένος Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει τίποτα να αντιτάξει στη βία των εποίκων και τη βία των εξτρεμιστών Παλαιστινίων. Σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς τον λαό της Λωρίδας της Γάζας ορισμένοι διαδηλωτές φέρεται να προσπάθησαν να φτάσουν στα κυβερνητικά κτίρια της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) . Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν ωστόσο να τους αποτρέψουν. Χιλιάδες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ, που οργανώθηκαν εν μέρει από μέλη της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι δυσαρεστημένοι με τον Αμπάς

Η στρατηγική της Παλαιστινιακής Αρχής βασίζεται επί του παρόντος στο «να επιτρέπει τις δημόσιες διαμαρτυρίες ως βαλβίδα εκτόνωσης στη δυσαρέσκεια των Παλαιστινίων», γράφει η Νεόμι Νόιμαν από την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Washington Institute. Ταυτόχρονα η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει πάση θυσία να αποφύγει βίαιες διαδηλώσεις διότι η Χαμάς θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό.

Ας σημειωθεί ότι ο Μαχμούντ Αμπάς ηγείται της Παλαιστινιακής Αρχής και της Φατάχ στο πλαίσιο της οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Η Φατάχ και η Χαμάς είναι οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις και σκληροί αντίπαλοι.

Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές μέχρι σήμερα έγιναν το 2005 και οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2006. Σύμφωνα με έρευνες, πολλοί Παλαιστίνιοι είναι δυσαρεστημένοι με τον 87χρονο Αμπάς. Η μεγάλη πλειοψηφία επιθυμεί την παραίτησή του. Επιπλέον η Παλαιστινιακή Αρχή έρχεται συχνά αντιμέτωπη με καταγγελίες για διαφθορά.

Χαμάς εναντίον Φατάχ

Ως μέρος ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου, η ισλαμιστική Χαμάς έδιωξε τη Φατάχ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007. Από τότε, ο Αμπάς κυβερνά de facto μόνο στη Δυτική Όχθη. Όμως η επιρροή του εκεί είναι μικρή. Τίποτα δεν αποδυναμώνει την Παλαιστινιακή Αρχή περισσότερο από την αδυναμία της να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους από τη βία των εποίκων, τονίζει ο Παλαιστίνιος αναλυτής Τζιχάντ Χαρμπ. Και από τις 7 Οκτωβρίου υπάρχει αυξανόμενη βία από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επτά Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την ζωή τους από ισραηλινούς εποίκους, ενώ εκατοντάδες εκτοπίστηκαν τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, στις 12 Οκτωβρίου, έποικοι και στρατιώτες ξυλοκοπούσαν βάναυσα επί ώρες τρεις Παλαιστίνιους, ούρησαν πάνω τους, έγδυσαν τους άνδρες αφήνοντάς τους με τα εσώρουχα και στη συνέχεια τους φωτογράφισαν. Λέγεται ότι οι δράστες έσβησαν τσιγάρα στο σώμα θυμάτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπήρξε ακόμα και απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά το περιστατικό.

Για την έξαρση της βίας από την πλευρά των εποίκων ευθύνονται και ορισμένοι ακροδεξιοί πολιτικοί στην ισραηλινή κυβέρνηση που την υπερασπίστηκαν, γράφει ο αναλυτής Άλεξ Λέντερμαν στο αμερικανικό περιοδικό «Time». Παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια για την Παλαιστινιακή Αρχή, ο αναλυτής δεν βλέπει προς το παρόν ενδείξεις για απόπειρα ανατροπής του Μαχμούτ Αμπάς από τη Χαμάς.

Ο κόσμος δεν πιστεύει στη βία

Σύμφωνα με τη Νόιμαν από το Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, έρευνες δείχνουν ότι «ο τοπικός πληθυσμός έχει μεγάλες επιφυλάξεις για την Παλαιστινιακή Αρχή και το κόμμα Φατάχ, αλλά δεν βλέπει τη Χαμάς ως λύση». Ωστόσο, ο Χαρμπ θεωρεί δεδομένο ότι τα ποσοστά αποδοχής της Χαμάς στη Δυτική Όχθη έχουν αυξηθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη δεν είναι προς το παρόν διατεθειμένοι να συμμετέχουν στη βία, συνοψίζει η Νόιμαν. Ο πληθυσμός αμφισβητεί πως η βία έχει αποτέλεσμα. «Αν καταφύγουν στη βία, το τίμημα είναι υψηλό». Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις αρχές του χρόνου σε ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και συγκρούσεις. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια.

Επιμέλεια: Ευθύμης Αγγελούδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ