Για πέμπτη συνεχή Κυριακή η μοναδική κυριακάτικη εφημερίδα της Γαλλίας Le Journal du Dimanche, δεν τυπώθηκε χθες, λόγω της απεργίας της συντακτικής ομάδας.Στη Γαλλία μιλούν πλέον για «ιστορική» κινητοποίηση και αντίσταση των δημοσιογράφων στην προσπάθεια του πολυεκατομμυριούχου Βενσάν Μπολορέ να αλλοιώσει και μετατρέψει την συντακτική ταυτότητα της εφημερίδας. Το επιχειρεί επιβάλλοντας έναν νέο διευθυντή, τον Ζοφρουά Λεζέν γνωστό για τους δεσμούς του με την ακροδεξιά, πρώην διευθυντή του περιοδικού Valeurs Actuelles και υποστηρικτή της καμπάνιας για την προεδρία του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ.

Αντίσταση στην μιντιακή αυτοκρατορία του Μπολορέ

H Le Journal du Dimanche (Η εφημερίδα της Κυριακής) είναι από τις παλαιότερες γαλλικές εφημερίδες, ιδρύθηκε το 1948 και είχε έως τώρα καταφέρει να κρατήσει την ανεξαρτησία της τώρα στην ενημέρωση. Γι’ αυτό και η συντακτική ομάδα δεν αποδέχεται την ένταξή της στην ομάδα των καθιερωμένων μέσων ενημέρωσης που έχει ήδη αγοράσει ο Μπολορέ και στα οποία έχει ήδη επιβάλλει την ακροδεξιά ιδεολογία του. Πρόκειται για το περιοδικό «Paris Match» το ραδιόφωνο «Europe1» που μαζί με την τηλεόραση itélé που μετέτρεψε σε «CNEWS», αποτελούν τον πυρήνα της αυτοκρατορίας Μπολορέ, με ακροδεξιά ιδεολογία, με την οποία δίνει την πολιτική και πολιτιστική του μάχη, μέσω των ΜΜΕ.

Η τωρινή απεργία ολοκληρώνεται τυπικά αύριο, Τρίτη, με πιθανότητες συνέχισης εφ’ όσον το αποφασίσει η συντακτική ομάδα. Το θέμα απασχολεί πλέον κοινοβούλιο και κυβέρνηση, οκτώ πολιτικές ομάδες συνέταξαν νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε για τον Σεπτέμβριο, Ειδική Σύσκεψη γενικού χαρακτήρα για τα ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ