Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στην Ιταλία τα 32.000 νέα κρούσματα και οι 731 θάνατοι χθες. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακηρύξει και άλλες περιοχές σε κόκκινες ζώνες ενώ συνεχίζονται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις.H Iταλία συνεχίζει να δίνει την δική της, σκληρή μάχη κατά του κορωνοϊού. Η χώρα είναι τρίτη παγκοσμίως, μετά από το Μεξικό και το Ιράν σε ποσοστό θνησιμότητας από covid -19. Και τα χθεσινά στοιχεία, με 731 νεκρούς και πάνω 32.000 κρούσματα, προκαλούν τρόμο και μεγάλη αγωνία. Μετά το Μιλάνο, το Τορίνο και την Νάπολη, η κυβέρνηση Κόντε ετοιμάζεται να μετατρέψει και τις περιφέρειες της Γένοβας, του Μπάρι και την μικρή περιοχή Μπαζιλικάτα, σε κόκκινες ζώνες .

Ο δε περιφερειάρχης του Μιλάνου, Ατίλιο Φοντάνα ζητά σήμερα την λήξη του τοπικού lockdown για να δοθεί οξυγόνο στις επιχειρήσεις. Ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απαντά ότι για τουλάχιστον άλλες δυο εβδομάδες, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η στιγμή της ανώτατης διάδοσης του ιού (το λεγόμενο πικ) πλησιάζει και η χώρα μπορεί να το αγγίξει σε περίπου μια εβδομάδα.

Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης

Οι αναισθησιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι, στο μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και υπάρχουν άλλες 4.500 κενές κλίνες, επιμένουν ότι στις μονάδες εντατικής θεραπείας πολλών νοσοκομείων –κυρίως στο Νότο- η πίεση συνεχίζει να είναι αφόρητη.

Στη δε Καλαβρία της Κάτω Ιταλίας, η κυβέρνηση Κόντε προχώρησε σε μια πρωτοφανή σειρά ατυχών χειρισμών. Μέσα σε δέκα ημέρες, παραιτήθηκαν τρεις ειδικοί επίτροποι για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ο πρώτος, επί τέσσερις μήνες, δεν είχε ετοιμάσει το υποχρεωτικό σχέδιο δράσης, ο δεύτερος αρνήθηκε την χρησιμότητα της μάσκας, ενώ ο τρίτος εμπλέκεται σε εισαγγελική έρευνα και «η γυναίκα του δεν θέλει να μετακομίσει στην Καλαβρία». Τώρα, αναζητείται τέταρτος επίτροπος, ο οποίος ενδεχομένως, μπορεί να είναι ο γιατρός Τζίνο Στράντα, γνωστός για την τεράστια βοήθειά του σε μετανάστες, πρόσφυγες και χώρες της Αφρικής με ακραίες υγειονομικές συνθήκες. Η ιταλική κεντροδεξιά αντιπολίτευση, όμως, στο μεταξύ κάνει λόγο για μοναδικό, κωμικοτραγικό θέαμα.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ