Στο περιθώριο της «Πράσινης Εβδομάδας» ο Έλληνας υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης μιλά στην DW για τη Γερμανία, τη Θεσσαλία και τον μοναδικό Έλληνα εκθέτη.Έξω τρακτέρ και αγρότες με γαλότσες και στολές εργασίας με φόντο παγωμένο χιόνι και πλακάτ με σύνθημα «Δύναμη στους Αγρότες». Μέσα, στη ζέστη, υπουργοί Γεωργίας συσκέπτονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Υπουργών Γεωργίας με θέμα την αντιμετώπιση της πείνας και το μέλλον της γεωργίας. Αυτή ήταν η εικόνα το πρωί του Σαββάτου στην «Πράσινη εβδομάδα», την ιστορική έκθεση αγροτικών προϊόντων του Βερολίνου. Εικόνες ενδεικτικές της αντιφατικής πραγματικότητας στη γερμανική πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες,

Και μπορεί οι αρμόδιοι να μην βρήκαν λύση στο παγκόσμιο επισιστικό πρόβλημα από το Βερολίνο, όμως, όπως μας είπε ο Έλληνας υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, η διεθνής κοινότητα έχει τουλάχιστον αντιληφθεί τον ρόλο της αγροτικής διπλωματίας». «Φεύγω ενθουσιασμένος, προβληματισμένος αλλά και περισσότερο υπεύθυνος», σχολίασε μιλώντας στην DW στο Βερολίνο.

Κινητοποιήσεις αγροτών σε Γερμανία και Ελλάδα

Αναπόφευκτα το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό οποιουδήποτε, όταν έχει απέναντι έναν υπουργό Γεωργίας στο Βερολίνο αυτές τις μέρες είναι πώς βλέπει τις μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία με βασικό αίτημα τη συνέχιση της επιδότησης για το καύσιμο ντίζελ. «Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι αυτά που επιδιώκουν, επιθυμούν, διεκδικούν οι αγρότες της Γερμανίας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν ικανοποιηθεί καιρό πριν στην Ελλάδα», παρατηρεί ο Έλληνας υπουργός.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του: «Οι Έλληνες αγρότες δεν χρειάζεται να αγωνιστούν για την επιστροφή του αγροτικού φόρου (…) Δεν χρειάζεται να αγωνιστούν για τη μείωση του ΦΠΑ δεδομένου ότι ήδη ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία μείωσης του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13%. Δεν χρειάζεται να αγωνιστούν για τη φορολόγηση μιας και ήδη έχουμε πάρει αποφάσεις για γενναία έκπτωση τις φορολόγησης των κερδών στους αγρότες που συμμετέχουν σε συναιτεριστικές δομές. Δεν χρειάζεται να αγωνιστούν για (…) την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σήμερα η Θεσσαλία, αύριο άλλες περιοχές στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα η εικόνα φαίνεται να είναι διαφορετική επί του πεδίου, με τους αγρότες στη Θεσσαλία να ζεσταίνουν επίσης τις μηχανές των τρακτέρ για τις δικές τους διεκδικήσεις, τις επόμενες κιόλας μέρες. «Είναι σαφές ότι στο σύνολό τους οι αγρότες της Ελλάδας, της Κρήτης, της Θεσσαλίας μπορεί να έχουν αγωνία, δυσκολίες, προβλήματα. Σεβόμαστε, συνεργαζόμαστε, αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που κάνουν». Την ίδια ώρα, προσθέτει, είναι γνωστά τα «πρόσωπα» που με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Γερμανία επιδιώκουν αντίστοιχες εικόνες και στην Ελλάδα. «Είνα γεγονός ότι οι αγρότες και στη χώρα μας παρακινούνται με αφορμή αυτές τις εικόνες που βλέπουν. Δεν παρακινούνται έτσι αθώα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι υποκινητές που έχουν κομματικές αποχρώσεις», αναφέρει αποφεύγοντας όμως μετά από σχετική ερώτηση να τους κατονομάσει.

Εστιάζοντας στη Θεσσαλία, ο Λευτέρης Αυγενάκης επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετική τροπολογία για την ελάφρυνση των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες σχετικά με ελαφρύνσεις για οφειλές λογαριασμών ρεύματος. «Τα προβλήματα δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν. Θέλει υπομονή και κυρίως μια προσπάθεια σε βάθος τετραετίας. Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι μεγάλο στοίχημα, προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό της χώρας και για μένα (…) ». Ο Έλληνας υπουργός υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι και ευρωπαϊκό», δεδομένου ότι όσα συνέβησαν στον θεσσαλικό κάμπο μπορούν να συμβούν οπουδήποτε ανά την Ευρώπη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πρόσφατα στη Θεσσαλία βρέθηκε μάλιστα κλιμάκιο της Κομισιόν για να δει από κοντά την κατάσταση, ενώ στις 24 Ιανουαρίου διεξάγεται στις Βρυξέλλες μετά από ελληνική πρόταση η σύνοδος EUMED-9.

1.400 εκθέτες… κι ένας Έλληνας

Πάντως στην «Πράσινη Εβδομάδα» ο Έλληνας υπουργός ήταν μόνος, χωρίς Έλληνες παραγωγούς- εκθέτες. Με μια εξαίρεση. Τον «Καραμελόκοσμο». Μια μικρή αλλά θαραλλέα επιχείρηση ζαχαρωτών από την Πάτρα που ήρθε μόνη στην μεγάλη έκθεση του Βερολίνου. «Ήταν κάτι που κι εμένα με προβλημάτισε. Να πούμε όμως ότι σε άλλες αντίστοιχες μεγάλες εκθέσεις, όπως στην Κολωνία, πριν μερικές εβδομάδες, η Ελλάδα είχε δυναμικό, παρών. Παρόλα αυτά το κράτησα. Πέρα από τον ένα Έλληνα εκθέτη που εντοπίσαμε, έναν εξαιρετικό βιοτέχνη, που παράγει καραμέλες στην Πάτρα, δεν είδαμε άλλη ελληνική παρουσία. Ελπίζω στην επόμενη διοργάνωση να καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα». Πάντως τα περίπτερα άλλων χωρών όπως η μικρή Μάλτα ή ακόμη η Αρμενία και βέβαια των μεγάλων «παικτών» όπως η Γαλλία, η Ελβετία ή η Ιταλία ήταν εντυπωσιακά και αξιοζήλευτα.Ίσως έμπνευση και για την Ελλάδα ώστε να επιστρέψει στην «Πράσινη Εβδομάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ