Μεγαλώνει η πίεση στον Μπόρις Τζόνσον για παραίτηση, τώρα πια, από το ίδιο του το κόμμα. Με 54 επιστολές ξεκινά η διαδικασία διαδοχής του.Αν και σήμερα η κυβέρνηση Τζόνσον δια στόματος Μάικλ Γκόουβ παρουσίασε το πρόγραμμα αναβάθμισης της χώρας (Levelling up) προσπαθώντας παράλληλα να εξομαλύνει τη θέση της από το σκάνδαλο «Partygate», για τον Βρετανό πρωθυπουργό φαίνεται ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ξεφύγει.

Σήμερα ο Συντηρητικός βουλευτής Τόμπιας Έλγουντ, γίνεται ακόμα ένας – από τους σχεδόν 10 Συντηρητικούς βουλευτές – που ανακοινώνει δημόσια ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς τον Μπόρις Τζόνσον, αυξάνοντας βέβαια την πίεση για παραίτηση.

«Το κόμμα κατρακυλά»

Ο νυν βουλευτής του Ανατολικού Μπόρνμουθ και πρώην υφυπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, μίλησε σήμερα στο Sky News δηλώντας ότι είναι «απλά απαίσιο για τους Tories να πρέπει διαρκώς να υπερασπίζονται αυτή την κατάσταση στο βρετανικό λαό», ενώ πρόσθεσε ότι «το κόμμα κατρακυλά σε άσχημα μονοπάτια».

Μόλις πριν δυο ημέρες δημοσιεύθηκε η περιληπτική και πολυαναμενόμενη έρευνα της Σου Γκρέι και ο Μπόρις Τζόνσον, αν και συναντήθηκε με τους βουλευτές του, φαίνεται πως δεν έπεισε τους πάντες. Είναι χαρακτηριστικό, πως εντός του βρετανικού κοινοβουλίου τη Δευτέρα, ξέσπασε ακόμα και η προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, πιέζοντάς τον να απαντήσει τι ακριβώς ισχύει για το σκάνδαλο των «Partygate» σχολιάζοντας επικριτικά ότι «είτε δεν διάβασε τους περιορισμούς της πανδημίας, είτε δεν τους κατανόησε, είτε πίστεψε ότι δεν ισχύουν για εκείνον».

Και είναι αλήθεια πως η σειρά αλλεπάλληλων σκανδάλων για το κόμμα, με αποκορύφωμα βέβαια τα σκάνδαλα των πάρτι της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας και αυστηρών περιορισμών, έφεραν ίσως την μεγαλύτερη αναταραχή εντός του κόμματος.

Είναι το 54 ο «μαγικός αριθμός»;

Μόλις χθες και ο συντηρητικός βουλευτής Πίτερ Άλντους κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, ενώ φημολογείται πως υπάρχουν και άλλοι που έχουν στείλει τη σχετική επιστολή στην Επιτροπή 1922, χωρίς όμως να το έχουν επιβεβαιώσει δημόσια. Ο ακριβής αριθμός λοιπόν, είναι γνωστός μόνο στον πρόεδρο της Επιτροπής και όταν θα φτάσει το 54, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία διαδοχής του Τζόνσον. Χαρακτηριστικό είναι ότι Τόμπιας Έλγουντ μεταξύ άλλων παρότρυνε τον πρωθυπουργό «να αναλάβει την ευθύνη και να ξεκινήσει τη διαδικασία από μόνος του χωρίς να περιμένει τις αναπόφευκτες 54 επιστολές».

Όμως υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Μπόρις Τζόνσον να εκμεταλλευτεί αυτή τη διαδικασία υπέρ του. Αν τελικά μαζευτούν οι 54 επιστολές, ήτοι το 15% του Συντηρητικών βουλευτών, θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία όπου τουλάχιστον οι μισοί από τους Τόρις θα πρέπει να ψηφίσουν ενάντια στον ηγέτη τους. Αν από αυτό ο Μπόρις Τζόνσον γλυτώσει, θα έχει ασυλία της ηγεσίας του κόμματος για ένα χρόνο και το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι θα «κλείσει» το σκάνδαλο «Partygate».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ