Στα γερμανοπολωνικά σύνορα καταφθάνουν ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, που προσπαθούν να εισέλθουν παράτυπα στη Γερμανία. Πόσο σχετίζονται με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή την Τουρκία;Σχεδόν 2.500 άνθρωποι πέρασαν μόνο μέσα στον Απρίλιο παράτυπα από τα πολωνικά σύνορα προς τη Γερμανία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, γράφει η εφημερίδα Die Welt. Tα στοιχεία αυτά προήλθαν μετά από απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτηση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Αλεξάντερ Τρομ, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής πολιτικής.

Ενδιαφέρον έχει μάλιστα ότι τον Απρίλιο καταγράφεται αύξηση στις παράνομες εισόδους στη Γερμανία από τα ανατολικά της σύνορα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο οι παράνομες συνοριακές διελεύσεις ανέρχονταν στις 1.600. Ο Τρομ κάνει λόγο για εκρηκτικούς αριθμούς, για τους οποίους ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπoυρόγς Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ αδιαφορούν.

«Οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης»

Ο Γερμανός βουλευτής βλέπει σε όλα αυτά μια οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Δύσης από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενώ στο στόχαστρο βάζει και τον ρόλο της Τουρκίας, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να εντείνει στους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα.

Από τις αρχές του έτους συνολικά η γερμανική αστυνομία έχει καταγράψει πάνω από 15.000 παράνομες εισόδους στη γερμανική επικράτεια, όχι μόνο από την Πολωνία, αλλά και από την Ελβετία και την Αυστρία. Στην πρόσφατη σύνοδο της γερμανικής κυβέρνησης με τα επιμέρους γερμανικά κρατίδια συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η εντατικοποίηση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα.

Γεγονός είναι πάντως ότι στον χώρο Σένγκεν, όπου ανήκουν 26 ευρωπαϊκά κράτη, δεν υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση. Από το φθινόπωρο του 2015 η Γερμανία διενεργεί ελέγχους στη Βαυαρία στα σύνορα με την Αυστρία, μετά το μαζικό προσφυγικό κύμα τότε από την Ελλάδα προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ