Στις περιφερειακές εκλογές στις επαρχίες Εμίλια Ρομάνια και Καλαβρία πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν εκλογικό «χαστούκι» για τη συγκυβέρνηση Πέντε Αστεριών και κεντροαριστεράς στη Ρώμη. Επιστροφή του Ματέο Σαλβίνι;Στην Καλαβρία ψηφίζουν δυο εκατομμύρια πολίτες και στην Εμίλια Ρομάνια άλλα τρεισήμισι εκατομμύρια. Αλλά η σημασία δεν αφορά μόνο τον αριθμό των ιταλών που προσέρχονται στις κάλπες. Αν ο Ματτέο Σαλβίνι καταφέρει, με την υποψήφια περιφερειάρχη του Λουτσία Μποργκοντζόνι, να κερδίσει την μάχη στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια και σε ολόκληρη την Εμίλια Ρομάνια, θα ζητήσει αμέσως πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Σε όλες τις δημοσκοπικές έρευνες η Λέγκα, μαζί με τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας και ο,τι απομένει από την Φόρτσα Ιτάλια, πανιταλικά, βρίσκεται πολύ κοντά στο 50% της πρόθεσης ψήφου. Στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 20% και τα Πέντε Αστέρια το 16%. Η λογική του γραμματέα της Λέγκα και πρώην υπουργού Εσωτερικών είναι, δηλαδή, ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει την βούληση των ιταλών.

Κρίνεται το μέλλον της συγκυβέρνησης στη Ρώμη;

Η σημερινή αναμέτρηση θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε. Το αποτέλεσμα στην Εμίλια Ρομάνια θα έχει ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία. Πρόκειται για εύπορη περιοχή, με δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν αποτελεσματικά και με ιστορική υπεροχή της προοδευτικής παράταξης. Αν η κεντροαριστερά, (με υποψήφιο περιφερειάρχη των Στέφανο Μπονατσίνι) καταφέρει να «αντέξει», για τον Κόντε θα είναι ανάσα ανακούφισης. Αν χάσει, η Λέγκα θα ανεβάσει αμέσως εντυπωσιακά τους τόνους.

Είναι μια ευκαιρία για να εξακριβωθεί και τι είδους επιρροή μπορεί να ασκήσει στο εκλογικό σώμα το «Κίνημα της Σαρδέλας» το οποίο διαδήλωσε, τους τελευταίους μήνες στις πλατείες όλης της Ιταλίας. Καλεί τους πολίτες να μην εμπιστευθούν τους πολιτικούς οι οποίοι βασίζουν την στρατηγική τους στην επιθετικότητα και παρουσιάζουν τους μετανάστες ως εχθρούς.

Oι πολιτικές δυνάμεις που συνθέτουν την κυβέρνηση της Ρώμης περνούν μια κρίσιμη φάση: το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να επιχειρήσει άνοιγμα στον χώρο της οικολογίας και είναι πιθανόν να αλλάξει όνομα. Τα δε Πέντε Αστέρια, βρίσκονται σε κρίση ταυτότητας και, μετά την παραίτηση του Λουίτζι Ντι Μάιο, αναζητούν νέα ηγεσία, για να μην εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.

Μέσα στο όλο αυτό σκηνικό, το αποτέλεσμα της αριστερότερης, έως τώρα, περιφέρειας της Ιταλίας, έχει σίγουρα το ιδιαίτερο βάρος του…

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ