Στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών η Αναλένα Μπέρμποκ υποδέχεται σήμερα τον Κύπριο ομόλογό της Ιωάννη Κασουλίδη σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία αλλά και κομβική εκλογική χρονιά.Με βαριά ατζέντα, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται για άλλη μια φορά η επίλυση του Κυπριακού, οι ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει η περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, τα εμπόδια της Τουρκίας και βέβαια οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις που θέτει ο πόλεμος στην Ουκρανία, συναντάται σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα ο Κύπριος υπ. Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης (ΔΗΣΥ) με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, μετά από πρόσκληση της γερμανικής πλευράς.

Σύμφωνα με το Κυπριακό υπ. Εξωτερικών στόχος της επίσκεψης είναι η παρουσίαση στη Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών των κυπριακών θέσεων και συγκεκριμένα πώς η Λευκωσία αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο πεδίο του Κυπριακού αλλά και η ενημέρωσή της για τις τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Βερολίνο στηρίζει Αθήνα και Λευκωσία

Για την Κύπρο φαίνεται ότι η εμβάθυνση των σχέσεων (και) με το Βερολίνο μπορεί να αποκτήσει μια νέα δυναμική, δεδομένου ότι το Νοέμβριο ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην καγκελαρία προσέφερε αμέριστη στήριξη στη Λευκωσία διατυπώνοντας ρητά τη θέση του Βερολίνου υπέρ μιας «διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει τότε ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό» και από την κυπριακή πλευρά. Μένει να φανεί αν και η Αναλένα Μπέρμποκ επιλέξει σήμερα αντίστοιχες διατυπώσεις στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Χρονιά εκλογών για Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι και για την Κύπρο κρίνεται επίσης σημαντική, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, η ξεκάθαρη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα στο θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο έναντι των τουρκικών αξιώσεων, κάτι που έχουν καταστήσει σαφές τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα η Γερμανία μεσολάβησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ώστε να έρθουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου ανώτατοι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η επίσκεψη του Ιωάννη Κασουλίδη στη γερμανική πρωτεύουσα έρχεται πάντως λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου. Το 2023 σηματοδοτεί επίσης μια κρίσιμη εκλογική χρονιά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ