Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε μέχρι το τέλος του 2022 την απεμπλοκή από τα ρωσικά καύσιμα, όμως αναλυτές προειδοποιούν για οικονομική «ασφυξία» των νοικοκυριών.Η βρετανική κυβέρνηση είχε ενημερώσει και προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει ακόμα σκληρότερες κυρώσεις στο καθεστώς Πούτιν. Μετά την ιστορική ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε και την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει σταδιακά την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022.

Η απόφαση δυναμική ενώ και ο υπουργός ενέργειας Κούασι Κουαρτένγκ, όπως δήλωσε, «δίνεται αρκετός χρόνος στις εταιρείες ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας».

Νέο κύμα αυξήσεων στους λογαριασμούς

Όμως ο ίδιος χρόνος και η ίδια επιλογή δεν δίνεται στους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν το αυξανόμενο κόστος ζωής εξαιτίας της πανδημίας. Το ντόμινο των αυξήσεων των τιμών επιβεβαίωσε και η Ένωση των Βρετανικών Εταιρειών Ενέργειας (Energy UK), με τη διευθύντρια Έμμα Πίντσμπεκ να προειδοποιεί, «είναι πολύ ανησυχητικοί καιροί και για τον κλάδο αλλά και για τους καταναλωτές».

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά το χαμηλό ποσοστό των αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου από ρωσική παραγωγή ενέργειας που βρίσκεται μόλις στο 8%, η χώρα τον Μάρτιο του 2022 κατέγραψε αύξηση 142% στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, αντίστοιχη με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (144%), η οποία και έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Στον απόηχο της πανδημίας είχε αποφασιστεί η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμής του φυσικού αερίου τον Απρίλιο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, με το μέσο κόστος ενέργειας για ένα νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο να υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τις 3.000 λίρες το χρόνο.

Πιέσεις βουλευτών στον Σούνακ για μείωση των φόρων

Αν και επιχειρήσεις και καταναλωτές δεν μπορούν άμεσα να αντιδράσουν σε αυτές τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, Συντηρητικοί βουλευτές πιέζουν τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ να μειώσει τους φόρους, ώστε να αντισταθμίσει όσο γίνεται την κατάσταση και να στηρίξει τα νοικοκυριά. Άλλωστε και ο ίδιος, μετά την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία, συμφώνησε ότι «τα πιο αδύναμα νοικοκυριά θα χτυπηθούν περισσότερο».

Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (CEBR) παράλληλα εκτιμά ότι οι κυρώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα περιορίσουν το ρυθμό ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου σε 1,9% από 4,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Μακροπρόθεσμα η βασική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να στραφεί σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, για να αποφύγει παρόμοιους κλυδωνισμούς στο μέλλον.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ