Πλήθος πολιτικών αντιδράσεων -και όχι μόνο- στη Γερμανία για την επανεκλογή Ερντογάν. Αυτοκινητοπομπές, σημαίες, αφίσες με τον Ερντογάν και επεισόδια σε γερμανικές πόλεις.«Η Γερμανία και η Τουρκία είναι στενοί εταίροι και σύμμαχοι, συνδεόμαστε στενά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο» ανέφερε χθες βράδυ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο twitter, συγχαίροντας τον Τούρκο προεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του. «Από δω και πέρα να προωθήσουμε τα κοινά μας ζητήματα με ανανεωμένο σθένος» υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος.

Και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνεχάρη τον Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του, υπογραμμίζοντας επίσης τους διαχρονικά στενούς δεσμούς Γερμανίας- Τουρκίας. Ο Γερμανός Πρόεδρος εύχεται επίσης «ειρήνη, ελευθερία και ευημερία» για τη χώρα αλλά και «καλή τύχη» προσωπικά στον Τούρκο πρόεδρο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Έζντεμιρ: «Απόρριψη της πλουραλιστικής δημοκρατίας»

Αν και αργία σήμερα στη Γερμανία δεν λείπουν οι πολιτικές αντιδράσεις.Την απογοήτευσή του για την επιλογή αλλά και τους ξέφρενους εορτασμούς που ακολούθησαν της ανακοίνωσης του εκλογικού αποτελέσματος σε γερμανικές πόλεις με έντονο τουρκικό στοιχείο, εξέφρασε ο τουρκικής καταγωγής υπ. Γεωργίας από τους Πρασίνους Τζεμ Έζντεμιρ. Σύμφωνα με τον υπ. Γεωργίας «δεν πρόκειται απλώς για μια φιέστα άκακων οπαδών ενός κάπως αυταρχικού ηγέτη» αλλά οι εκδηλώσεια αυτές«αποτελούν μια αναμφίβολη απόρριψη της πλουραλιστικής δημοκρατίας και απόδειξη της αποτυχίας μας απεναντί τους».

Απογοητευμένος για το αποτέλεσμα των τουρκικών προεδρικών εκλογών εμφανίζεται και ο Σοσιαδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής, Μίχαελ Ροτ, ο οποίος μιλώντας στο δίκτο ARD ανέφερε ότι υπάρχει μια μεγάλη λίστα ανοιχτών θεμάτων που πρέπει να ζητηθούν από δω και πέρα με την Άγκυρα. Ο ίδιος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει τις τουρκικές εκλογές ήδη από τον α’ γύρο «ελεύθερες, αλλά όχι δίκαιες»

Μια πιο ψύχραιμη αποτίμηση της επικράτησης Ερντογάν κάνει ο Χριστονοδημοκράτης βουλευτής Γιούργκεν Χαρντ εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, σύμφωνα με τον οποίο εάν ο Ερντογάν κάνει μια «νηφάλια ανάλυση» θα αντιληφθεί ότι «μόνο μαζί με την Ευρώπη μπορούν να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.»

Αίσθηση όμως προκάλεσε και η ιδιαίτερη ανάρτηση στο Instagram του τουρκικής καταγωγής Μεσούτ Έζιλ, πρώην κορυφαίου ποδοσφαιριστή της Εθνικής Γερμανίας και της Μπουντεσλίγκα, ο οποίος ανήρτησε φωτογραφία με το ζεύγος Ερντογάν έξω από αεροσκάφος, βάζοντας μια καρδούλα δίπλα στην τουρκική σημαία.

Αυτοκινητοπομπές, δημόσιοι εορτασμοί και επεισόδια

Από κει και πέρα, πρώτο θέμα στη Γερμανία αποτελούν και οι χθεσινοβραδινοί πανηγυρισμοί ψηφοφόρων του Ερντογάν ανά τη Γερμανία με μεγάλες αυτοκινητοπομπές, τουρκικές σημαίες, αφίσες του Ερντογάν και τραγούδια: από το Ντούισμπουργκ -παραδοσιακό προπύργιο στη Γερμανία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης-, τη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Έσεν μέχρι το Αμβούργο και το Βερολίνο. Στο Μάνχαιμ της Βάδης-Βυρτεμβέργης σημειώθηκαν μάλιστα επεισόδια με την αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο στους τρεις Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία ψήφισαν και στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν, με ένα εντυπωσιακό ποσοστό που κινήθηκε γύρω στο 67,4%, Εμφανίζεται μάλιστα αυξημένο σε σχέση με τον α’ γύρο (τότε ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συγκεντρώσει το 65% περίπου των ψήφων έναντι του αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου).

H συμμετοχή, τέλος, κινήθηκε συνολικά αυτή τη φορά στο 50%, ενώ ύμφωνα με επίσημα στοιχεία στη Γερμανία δικαίωμα ψήφου στις τουρκικές εκλογές έχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ