Έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Πεκίνο παρουσιάζει σχέδιο 12 σημείων για δρομολόγηση ειρήνευσης στην Ουκρανία. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ανάμεικτες.Η επιλογή της ημέρας προφανώς δεν είναι τυχαία. Τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επέλεξε το Πεκίνο για να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο δώδεκα σημείων για την επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία, καλώντας το Κίεβο και τη Μόσχα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων.

Η Κίνα θέτει βέβαια και κάποιους βασικούς όρους, την αποφυγή απειλών για χρήση πυρηνικών ή βιολογικών όπλων αλλά και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων χωρών – έχοντας κατά πολλούς διεθνείς παρατηρητές στο πίσω μέρος του μυαλού την Ταϊβάν.

Ως θετικό βήμα, που ουσιαστικά απομακρύνει την Κίνα από την ουδετερότητα, η οποία είχε επιλέξει ως τώρα απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, βλέπει ο πρώην επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την κινεζική πρόταση μιλώντας στο δίκτυο ΜDR.

Από την πλευρά του ο νυν συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλινγκμπάιλ ερμηνεύει την κίνηση του Πεκίνου ως αύξηση των πιέσεων προς τη Μόσχα, ενώ ο Άντον Χοφράιτερ, επικεφαλής στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου από τους Πρασίνους, εμφανίζεται επιφυλακτικός, βλέποντας ενδεχομένως κάποιου είδους «ελιγμών» πίσω από την κινεζική πρόταση. Και ο πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο Ολεξίι Μεκέγιεφ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το σχέδιο του Πεκίνου, δηλώνοντας στο δίκτυο RBB ότι το Κίεβο «δεν χρειάζεται διαμεσολαβητές αλλά συμμάχους».

Το Βερολίνο στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας

Η σημερινή ημέρα είναι όμως και μέρα απολογισμού αλλά και συντονισμού των επόμενων κινήσεων της Γερμανίας. Η ιστορική ομιλία του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις 27 Φεβρουαρίου του 2022, τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εγκαινίασε μια νέα εποχή για τη Γερμανία γνωστή με τον όρο Zeitenwende δίνοντας το πράσινο φως για την αποστολή γερμανικών όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Tον ίδιο όρο χρησιμοποιεί εμφατικά και στο σημερινό του μήνυμα μέσω twitter για τη συμπλήρωση ενός έτος από τη μαύρη εκείνη μέρα για την Ευρώπη και τον κόσμο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Ο Πούτιν έκτοτε διεξάγει έναν ανελέητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας» και «εμείς στεκόμαστε, τώρα και στο μέλλον, στο πλευρό της Ουκρανίας» αναφέρει ο καγκελάριος σημειώνοντας ότι «όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσει ο Πούτιν ότι δεν θα πετύχει τον ιμπεριαλιστικό του στόχο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τερματισμού του πολέμου».

Με αφορμή την οδυνηρή επέτειο του πολέμου και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ειδική εκδήλωση για την Ουκρανία έδωσε βήμα σε υψηλούς προσκεκλημένους: από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και τον νέο Ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο Μεκέγιεφ αλλά και σε νέες και νέους υπότροφους της σημαντικής Μουσικής Ακαδημίας του Βερολίνου Μπαρενμπόιμ-Σαΐντ από την Ουκρανία.

Σήμερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται επίσης μεγάλες πορείες αλληλεγγύης για την Ουκρανία τόσο στο Βερολίνο όσο και άλλες γερμανικές πόλεις, ενώ κυβερνητικά κτήρια και άλλα σημαντικά σημεία της γερμανικής πρωυτεύουσας είναι «ντυμένα» στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ