Οι διαφωνίες σχετικά με τη συμφωνία για το προσφυγικό και το χάος του Brexit δείχνουν μια ΕΕ κατακερματισμένη. Με την από κοινού προεδρία τους στο ΣΑ Γερμανία και Γαλλία ευελπιστούν να ενισχύσουν τη φωνή της ΕΕ στον ΟΗΕ.Γερμανία και Γαλλία αναλαμβάνουν σήμερα 1η Μαρτίου από κοινού την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι δύο χώρες, που θεωρούνται ακόμα «ατμομηχανή της Ευρώπης» φιλοδοξούν να δείξουν, ενώνοντας τις προσπάθειές τους, ότι η ΕΕ έχει λόγο και ρόλο στον ΟΗΕ.

Ο γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ Κρίστοφ Χόισγκεν, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, κάνει λόγο για ένα «δυνατό ευρωπαϊκό μήνυμα, ενώ ο γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ για «στενή συνεργασία» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Για το δίμηνο της συμπροεδρίας οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες θέτουν συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως τις ειρηνευτικές αποστολές, τις διενέξεις στην Ουκρανία και την Εγγύς Ανατολή, καθώς και την προστασία όσων δραστηριοποιούνται υπέρ της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Γερμανία και Γαλλία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί, στην οποία και οι δύο χώρες συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

Το Παρίσι δεν θέλει να χάσει το βέτο του για να αποκτήσει μόνιμη θέση η ΕΕ

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ κατάφερε σε ορισμένα τουλάχιστον ζητήματα να μιλά στον ΟΗΕ με μια φωνή και λειτουργεί, για παράδειγμα, ως αντίβαρο στις ΗΠΑ ή την Ρωσία ή παρεμβαίνει ως διαμεσολαβητής στη διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Στο παρασκήνιο όμως η κατάσταση δεν είναι ιδανική, εκτιμά ο Ρίτσαρντ Γκόουαν από το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών και τονίζει: «Υπάρχει κλίμα σύμπνοιας, αλλά όχι εγγύηση ότι οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα ενωμένοι σε ζητήματα όπως τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης».

Η δομή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αποτυπώνει ακόμα την παγκόσμια τάξη πραγμάτων μετά το τέλος του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μοιάζει σαν να μην μπορεί να αλλάξει ποτέ: Οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις με δικαίωμα βέτο Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα στο ίδιο τραπέζι με δέκα μη μόνιμα μέλη, στα οποία ανήκει από τις αρχές του χρόνου και η Γερμανία. Η Γερμανία ελπίζει σε μια μεταρρύθμιση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ έτσι ώστε και η ΕΕ να αποκτήσει θέση μονίμου μέλους. Στα σχέδια αυτά αντιτίθεται ωστόσο το Παρίσι, το οποίο δεν θέλει να απολέσει το πολύτιμο βέτο του με αντάλλαγμα μια μόνιμη θέση της ΕΕ.

Όπως και να έχει πάντως, με την συμπροεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας δίνεται από σήμερα στη Γερμανία η δυνατότητα να αποδείξει ότι είναι σε θέση να συμμετέχει με αξιώσεις στο τραπέζι των ισχυρών.

Χέλεν Κόρμπετ, Γιοχάνες Σμιτ-Τέγκε (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ