Πρωτοφανής επίθεση στο Άμστερνταμ με στόχο τον δημοσιογράφο Πέτερ ντε Φρις, που δέχθηκε μία σφαίρα στο κεφάλι και παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Σοκ στην κοινή γνώμη.Ήταν περίπου επτά και μισή το απόγευμα, όταν ο δημοσιογράφος Πέτερ ντε Φρις έβγαινε από το στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού RTL στην οδό Λάιντσεπλεϊν, στο κέντρο του Άμστερνταμ. Η πολυκοσμία δεν εμπόδισε τον αδίστακτο ένοπλο να πραγματοποιήσει αυτό που προφανώς είχε σχεδιάσει από καιρό. Άρχισε να πυροβολεί εναντίον του ντε Φρις, μάλλον από κοντινή απόσταση, μία σφαίρα πέτυχε τον δημοσιογράφο στο κεφάλι. Σωριάστηκε στο έδαφος, γρήγορα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν θα καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή. Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό και κατάφερε να συλλάβει συνολικά τρεις υπόπτους.

Σε συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τρίτης ο επικεφαλής της αστυνομίας του Άμστερνταμ, Φρανκ Πάου, δήλωσε: «Μετά την επίθεση ξεκίνησε μία εκτεταμένη έρευνα. Με βάση τα όσα μας είπαν αυτόπτες μάρτυρες εντοπίσαμε ένα πιθανό όχημα διαφυγής, το οποίο και ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Λάιντσενταμ. Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν και εκτιμάται ότι ένας από αυτούς είναι ο δράστης. Στη συνέχεια συνελήφθη ένας τρίτος ύποπτος στο Άμστερνταμ, σε άλλον χώρο».

Ένας δημοσιογράφος- εθνικός ήρωας

Για πολλούς Ολλανδούς ο Πέτερ ντε Φρις είναι ο πιο γνωστός και ίσως ο πιο αγαπητός δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ. Πάντα ταυτιζόταν με την αγωνία των θυμάτων για δικαιοσύνη, ενώ εμφανιζόταν και ο ίδιος σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και ως μάρτυρας σε σημαντικές δίκες. Έγινε γνωστός και εκτός συνόρων το 1987 με ένα βιβλίο για την απαγωγή του «βασιλιά της μπύρας» Φρέντυ Χάινεκεν, αλλά και το 2008, όταν κέρδισε βραβείο Έμμυ για την έρευνά του στην υπόθεση της νεαρής Αμερικανίδας Νάταλι Χόλογουεϊ, που δολοφονήθηκε στην Αρούμπα, στη διάρκεια των διακοπών της, το 2005. Τον τελευταίο καιρό ο Πέτερ ντε Φρις συνεργαζόταν με μάρτυρα-κλειδί που επρόκειτο να καταθέσει σε δίκη για το οργανωμένο έγκλημα στην Ολλανδία. Κάθε τόσο δεχόταν απειλές για τη ζωή του.

Με συγκίνηση η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χαλσέμα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για όλους εμάς ο Πέτερ ντε Φρις είναι ένας εθνικός ήρωας, ένας ασυνήθιστα γενναίος δημοσιογράφος, ένας ακούραστος μαχητής για δικαιοσύνη, που ταυτίζεται με τον γονιό που χάνει το παιδί του, με τον άνθρωπο που υφίσταται κακοδικία. Ελεύθερο πνεύμα, εντελώς ανεξάρτητος. Δεν έχει τελειώσει ακόμη το έργο του. Αλλά σήμερα φαντάζει πιο δύσκολο να επικρατήσει η δικαιοσύνη στη χώρα μας, μετά από αυτό το στυγερό έγκλημα».

«Επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες»

Ήταν μία ασυνήθιστη, αν όχι πρωτοφανής επίθεση για την Ολλανδία, η οποία σε όλες τις σχετικές έρευνες εμφανίζεται σταθερά στις πρώτες δέκα θέσεις των χωρών που προστατεύουν την ελευθερία του Τύπου. Από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η σύζυγός του Μάξιμα εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση και την προσήλωσή τους στην ελευθεροτυπία. Για «επίθεση στην ελεύθερη δημοσιογραφία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Ήταν ένα έγκλημα με στόχο έναν δημοσιογράφο, ήταν μία επίθεση στις θεμελιώδεις αξίες μας, στην ελευθερία του τύπου» ανέφερε ο Βέλγος πολιτικός μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, ARD, AP)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ