Η εμπλοκή ενός από τους πιο επιφανείς δωρητές του κόμματος των Συντηρητικών στα Pandora Papers φέρνει για ακόμα μία φορά σε δύσκολη θέση τον Μπόρις Τζόνσον.Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο του κόμματος των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τα σχέδιά της για αναβάθμιση της χώρας, όλο το ενδιαφέρον μέχρι χθες ήταν στραμμένο στην ενεργειακή κρίση ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνουν τα Pandora Papers και η διαπλοκή του κόμματος των Συντηρητικών.

Το προφίλ του Μοχάμεντ Αμέρσι και η υπόθεση δωροδοκίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γιγάντιας δημοσιογραφικής έρευνας της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), ο δικηγόρος Μοχάμεντ Αμέρσι το 2010, ενώ εκπροσωπούσε τη σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ‘Telia’, διαπραγματεύτηκε μια συναλλαγή ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων προς μια σκιώδη offshore εταιρεία με έδρα το Γιβραλτάρ. Όπως αποδείχτηκε η εταιρεία αυτή ανήκε στην κόρη του προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Γκουλνάρα Καρίμοβα, και η συναλλαγή χαρακτηρίστηκε από τις αμερικανικές αρχές ως δωροδοκία για να εξασφαλίσει η σουηδική εταιρεία την παρουσία της στο Ουζμπεκιστάν.

Ο 61 ετών Μοχάμεντ Αμέρσι εδώ και τρία χρόνια είναι από τους πιο γενναιόδωρους χρηματοδότες του κυβερνώντος κόμματος, έχοντας προσφέρει στο κόμμα πάνω από 750.000 λίρες. Μάλιστα πάνω από 100.000 λίρες αφορούσαν την προεκλογική εκστρατεία του 2019, ενώ 10.000 λίρες ήταν αποκλειστικά για την στήριξη της υποψηφιότητας του Μπόρις Τζόνσον.

Η «απεχθής» διαφθορά

Ο ίδιος επιμένει ότι ως δικηγόρος δεν παραβίασε κάποιον κανονισμό ενώ αυτοπαρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος που παλεύει κατά της διαφθοράς. Τα βρετανικά μέσα από τη στιγμή που το όνομα του δωρητή των Συντηρητικών εμφανίστηκε στα Pandora Papers, προβάλλουν παλιότερες ομιλίες του στις οποίες εμφανίζεται να καταγγέλλει τη διαφθορά ως «απεχθές έγκλημα», ενώ κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με πολύ στενές επαφές με το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ λίγο πριν την ομιλία του στο συνέδριο. Ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα, διευκρίνισε ότι «το κόμμα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους στις δωρεές που λαμβάνει σύμφωνα με την νομοθεσία», την οποία μάλιστα όπως υπογράμμισε «είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση των Εργατικών». Ίσως αφήνοντας αιχμές για την ηγεσία του Τόνι Μπλέρ, του οποίου το όνομα υπάρχει επίσης στα Pandora Papers σε υπόθεση φοροαποφυγής για αγορά ακινήτου μέσω εταιρείας offshore. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική νομοθεσία προβλέπει ότι ο μόνος έλεγχος που είναι υποχρεωμένα τα κόμματα να κάνουν προς τους δωρητές τους είναι να ελέγξουν εάν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ