Προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τις Βρυξέλλες. Προειδοποιούν για το λιμό που μαίνεται στην περιοχή.Μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στην περιοχή, ζήτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέσω των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά από συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανησυχεί βαθύτατα για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τις δυσανάλογες επιπτώσεις της στον άμαχο πληθυσμό, ιδίως στα παιδιά, καθώς και για τον άμεσο κίνδυνο λιμού που οφείλεται στο ό,τι δεν φτάνει επαρκής βοήθεια στη Γάζα. Η πλήρης, ταχεία, ασφαλής και απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας και σε ολόκληρη την έκτασή της μέσω όλων των διαδρόμων είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να παρασχεθούν στον άμαχο πληθυσμό σωτήρια βοήθεια και βασικές υπηρεσίες σε ευρεία κλίμακα, αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όχι στη χερσαία επίθεση στη Ράφα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει την ισραηλινή κυβέρνηση να μη διεξαγάγει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και θα εμποδίσει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν προηγούμενα συμπεράσματα τους στα οποία καταδίκασαν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη Χαμάςγια τις βάναυσες και τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλνα αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και ζητούν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων άνευ όρων.

Αναφορικά με τα αμιγώς ευρωπαϊκά θέματα της συνόδου, οι ηγέτες αποφάσισαν τη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και κάλεσαν την Κομισιόν να ετοιμάσει το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της εργασιών για τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να παίρνει αποφάσεις όταν θα αυξηθεί ο αριθμός των κρατών μελών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ