Για μία ακόμη φορά εκλέγεται πρόεδρος της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν. Διατηρεί σχεδόν τα ίδια ποσοστά που είχε το 2018 και ετοιμάζεται για …νέες εκλογικές αναμετρήσεις.Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήζουν ανάλυσης- και για τις δύο πλευρές. Στον πρώτο γύρο των εκλογών η συμμαχία του Ταγίπ Ερντογάν απέσπασε συνολικά για την προεδρία 27.133.837 ψήφους, έναντι 24.594.932 ψήφων της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, ενώ ο Σιναν Ογάν είχε λάβει 2.831.208 ψήφους.

Στον δεύτερο γύρο, παρά την ξεκάθαρη παράσταση νίκης, ο Ταγίπ Ερντογάν απέσπασε μόλις 27.725.731, δηλαδή 591.864 επιπλέον, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 25.432.591, δηλαδή αύξησε τους ψηφοφόρους του κατά 837.659. Με λίγα λόγια στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών η αντιπολίτευση πέτυχε μεγαλύτερη αύξηση ψήφων σε απόλυτους αριθμούς, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό, ποσοστιαία, για να ξεπεράσει τη συμμαχία του Ταγίπ Ερντογάν, που είχε ήδη μια διαφορά ψήφων.

Στόχος η ρεβάνς στις δημοτικές εκλογές

Στην πρώτη, ενωτική ομιλία που έκανε προς τους συγκεντρωμένους οπαδούς του μπροστά στο σπίτι του, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν χαιρέτησε το ανεπίσημο εκλογικό αποτέλεσμα, κυρηξε την έναρξη του «αιώνα της Τουρκίας» και υποσχέθηκε μείωση του πληθωρισμού. Το πρώτο που ζήτησε όμως από το επιτελείο και τους ψηφοφόρους του ήταν να εργαστούν για μία νεα νίκη το 2024, στις δημοτικές εκλογές σε δέκα μήνες από σήμερα. Ξεκαθάρισε ότι θέλει να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Άγκυρα.

Από σήμερα όμως ο Ερντογάν θα πρέπει να βρεί τον άνθρωπο που θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ειδικοί επιμένουν ότι η κατρακύλα της λίρας θα συνεχιστεί, παρασύροντας ουσιαστικά προς τα κάτω την αγοραστική δύναμη του μέσου τούρκου πολίτη. Αναλυτές συγκλίνουν στο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να λάβει σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα. Σίγουρα σε αυτή τη θητεία του ο Ερντογάν επιθυμεί να βγάλει με κάποιο τρόπο την χώρα του από την οικονομική στενωπό, αλλά χωρίς παρέμβαση του ΔΝΤ, του Ταμείου που ο ίδιος ξεπλήρωσε και έδιωξε από την Τουρκία, όπως πάντα τονίζει. Ισως αυτό να προυποθέτει και την βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την επενεκλογή Ερντογάν, δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του. Αν επιτύχει και το δύσκολο οικονομικό στοίχημα, τότε θα εξασφαξίσει για τον εαυτό του μια θέση ίσως πιο πάνω και από τον Κεμάλ στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η συνάρτηση όλων αυτών των διαδικασιών στην Τουρκία θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εάν δηλαδή μετά την ολοκλήρωση και των δεύτερων εκλογών στην Ελλάδα, θα προκύψει ούσιαστικός διαλογος που θα οδηγήσει σε λύσεις ή αν μακροπρόθεσμα θα επανέλθουν οι εντάσεις. Πάντως σήμερα, Ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν ετοιμάζεται για μία φιέστα που θα περιλαμβάνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ