Εκατοντάδες παρέσυρε στο θάνατο ο Εγκέλαδος στη χώρα. Τα νοσομοκεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Η βοήθεια φτάνει λιγοστή. Η Αϊτή μετρά και πάλι τις πληγές της.Η Αϊτή μετρά και πάλι νεκρούς και τραυματίες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε αισθητή ακόμη και μέχρι την Κούβα και τη Γουατεμάλα, σημειώθηκε σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη Saint-Louis du-Sud, που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς. Εκκλησίες, καταστήματα, σπίτια κατέρρευσαν, κομμάτια από μπετόν καταπλάκωσαν ανθρώπους. Χωρίς να διαθέτουν πολλά μέσα οι κάτοικοι με τα χέρια τους προσπαθούν να απελευθερώσουν όσους βλέπουν κάτω από τα χαλάσματα. Η έγκαιρη παρέμβασή τους στο πλευρό των σωστικών συνεργείων γλύτωσε πολλές ζωές. Πόσοι είναι οι νεκροί; Ο απολογισμός της νέας τραγωδίας μόνο προσωρινός είναι.

Σεισμοί, πανδημία, φτώχεια

«Έχουμε καταγράψει 304 νεκρούς μέχρι τώρα, οι 160 είναι στην νότια επαρχία, οι 42 στο διαμέρισμα του Νίπ, 100 στο διαμέρισμα Γκραντ Ανς και δύο στο διαμέρισμα Νορντ-Εστ» δήλωσε ο Ανρί Σαντλέ, επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. «Δυστυχώς, καταγράψαμε 1800 τραυματίες. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε νοσοκομεία και άλλοι σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα». Αλλά τα λίγα νοσοκομεία που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, διότι λόγω της πανδημίας και της φτώχειας το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει.

«Κηρύξαμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τρία διαμερίσματα της χερσονήσου στα νοτιοδυτικά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί. «Το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε να μοιράζει φάρμακα στα νοσοκομεία». Ο μοναδικός δρόμος που συνδέει την περιοχή με την πρωτεύουσα, περνά μέσα από φτωχοσυνοικίες, όπου τον έλεγχο έχουν ένοπλες συμμορίες. Από τον περασμένο Ιούνιο δυσκολεύουν την ελεύθερη διακίνηση προς το νότο. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της Αϊτής, έχουν κινητοποιηθεί αστυνομία και άλλες δυνάμεις της χώρας για να προστατεύσουν τη μεταφορά βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς.

Νωπές οι μνήμες

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από την Αϊτή φαίνεται να περνά την άλλη εβδομάδα η τροπική καταιγίδα Grace που φέρνει μπόρες και στροβίλους. Ο Σιλβέστερ Ρίχο, που μεταφέρει αεροπορικώς τραυματίες στα νοσοκομεία, κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει. Λείπουν τα πάντα, φάρμακα, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, είδη πρώτης ανάγκης. Η Ναόμι Οζάκα, νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη τένις, με πατέρα από την Αϊτή, δήλωσε χθες ότι θα διαθέσει όλο το ποσό που θα εισπράξει από το τουρνουά στο Σινσινάτι για τους σεισμοπαθείς.

Στην πιο φτωχή χώρα της Αμερικής οι μνήμες είναι ακόμη νωπές από τον προηγούμενο σεισμό στις 12 Ιανουαρίου του 2010, με πάνω από 200.000 νεκρούς και 300.000 τραυματίες. Πάνω από μισό εκατομμύριο Αϊτινοί βρέθηκαν χωρίς στέγη, με τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίζει την κολοσσιαία πρόκληση, να χτίζει σπίτια σε μια χώρα χωρίς οικοδομικούς κανόνες και κτηματολόγιο. ‘Ένα μήνα μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μουάζ η Αϊτή μετρά και πάλι τις πληγές της.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/AFP, dpa, Reuters TV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ