Μία εβδομάδα πριν τις τοπικές εκλογές στη Σαξονία, η κοινωνία των πολιτών διαδήλωσε στη Δρέσδη κατά του ρατσισμού. Δημοσκοπήσεις δείχνουν το ακροδεξιό AfD στη δεύτερη θέση πριν από το κόμμα «Η Αριστερά» και το SPD.Ακόμη και οι διοργανωτές εξεπλάγησαν από τον αριθμό των διαδηλωτών χθες βράδυ στη Δρέσδη. Γύρω στους 40.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων είχαν έρθει από άλλες γερμανικές πόλεις, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε ευρύς συνασπισμός οργανώσεων μαζί με την Καθολική και Προτεσταντική εκκλησία, κατά του ρατσισμού και το μίσους σε μια πανέμορφη πόλη της ανατολικής Γερμανίας, που όμως θεωρείται προπύργιο του εθνολαϊκιστικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD.

«Να εγερθούμε ως κοινωνία πολιτών»

Η Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, είναι επίσης και η πόλη, στην οποία πρωτοεμφανίστηκε το ξενοφοβικό κίνημα PEGIDA. Γι αυτό και η κινητοποίηση χιλιάδων Γερμανών, μία εβδομάδα πριν από τις τοπικές εκλογές στη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο, έδωσε πολλά μηνύματα. «Είμαι από τη Δρέσδη, για μένα έχει σημασία να έρθω εδώ γιατί πολλά δεν πάνε καλά στην κοινωνία» λέει μια γυναίκα στο μικρόφωνο της δημόσιας τηλεόρασης MDR πριν ξεκινήσει η πορεία. «Πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι και να μην αδιαφορούμε, είναι λάθος» λέει νεαρός άνδρας. «Ήρθαμε ειδικά από το Βερολίνο για να πάρουμε θέση». Διοργανωτές και συμμετέχοντες θέλησαν να αφυπνίσουν τους κατοίκους του κρατιδίου για τον κίνδυνο μετατόπισης της κοινωνίας προς την άκρα δεξιά, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

«Η μετατόπιση προς τα δεξιά γίνεται ήδη, την βλέπουμε, με απειλές κατά της ζωής ενεργών πολιτών, πολιτικών, συνδικαλιστών» λέει ο Μάρκους Σλίμπαχ, πρόεδρος του Συνδέσμου Εργατικών Συνδικάτων Σαξονίας. «Ως κοινωνία πολιτών πρέπει να εγερθούμε και να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος. Στη Σαξονία χρειαζόμαστε άλλη πολιτική κουλτούρα, που να διακρίνεται από δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».

Απών ο πρωθυπουργός του κρατιδίου

Σημείο κριτικής απετέλεσε ότι στη διαδήλωση δεν συμμετείχε η τοπική οργάνωση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Σε ανακοίνωσή του ο τοπικός πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέσμερ χαιρέτισε την διοργάνωση, δεν μπορούσε όμως να συμμετέχει ο ίδιος, όταν ανάμεσα στους διοργανωτές συμμετέχουν ακροαριστερές δυνάμεις, όπως η Antifa. «Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διαδήλωση πήραν μέρος μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία του SPD, και η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Την ίδια ώρα, μόλις 70 χιλιόμετρα μακρύτερα στο Κέμνιτς, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, συμπρόεδρος του ακροδεξιού AfD, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση ευελπιστεί ότι 6 χρόνια μετά την ίδρυση του κόμματός του, ότι το κόμμα του θα έρθει πρώτο στη Σαξονία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / MDR / dpa / AFPTV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ