Μετά τις εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει στην επιβολή δασμών, η ΕΕ αναδιπλώνεται και προχωρά στο σχεδιασμό λήψης μέτρων. Ειδικοί έχουν ήδη καταρτίσει λίστα με αμερικανικά προϊόντα.«Δεν θα κοιτάμε άπρακτοι πως θα πλήττεται η βιομηχανία μας από άδικα μέτρα και πως θα τίθενται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας» δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε σειρά προτάσεων, οι οποίες θα συνάδουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Η ΕΕ θα αποφασίσει και θα αντιδράσει ανάλογα ώστε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της» τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ωστόσο εδώ και πολλούς μήνες ειδικοί επεξεργάζονται μια λίστα αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα μπορούσε να επιβληθούν μεγαλύτεροι δασμοί ως αντίμετρο στους δασμούς που θέλει να επιβάλλει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονται ουίσκι Bourbon, οι μηχανές Harley Davidson αλλά ακόμα πατάτες και ντομάτες που φύονται στις ΗΠΑ. Εκτός αυτού, η ΕΕ δεν αποκλείει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μαλμστρομ.

Επιβολή δασμών κατά 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και κατά 10% σε χάλυβα ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κάνωντας σαφές πως θα φανεί συνεπής με την προεκλογική του δήλωση «Πρώτα η Αμερική».

Γερμανικές αντιδράσεις

Στην ανακοίνωση αυτή αντέδρασε όμως και η γερμανική οικονομία και πολιτική. Ο Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Μπερντ Λάνγκε, ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε σχετικά:

«Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να δεχθούμε μερικά ανώτατα όρια στην επιβολή δασμών. Έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε μόνο όταν αποδεδειγμένα ένας άλλος εταίρος κάνει χρήση πρακτικών dumping. O Τραμπ θέλει να επιβάλλει 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και 10% σε χάλυβα. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και φυσικά εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Έντονη ήταν η κριτική και από το μεγαλύτερο συνδικάτο μετάλλου στη Γερμανία IG Metall. O Χάικο Ρέεσε, ειδικός σε θέματα μετάλλου από το συνδικάτο IG Metall λέει σχετικά:

«Δεν πρόκειται μόνο για τις δικές μας άμεσες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αλλά και για το γεγονός ότι πάρα πολλές άλλες χώρες εξάγουν προς τις ΗΠΑ, γεγονός που θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτές οι εξαγωγές ενδεχομένως να αναζητήσουν άλλους δρόμους. Μπορεί και προς την Ευρώπη».

Για απειλή του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάρτιν Βανσλέμπεν επισημαίνοντας πως η γερμανική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από μια ανοιχτή παγκόσμια αγορά. Οι γερμανικές εξαγωγές αλουμινίου προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν μεταξύ 2011 και 2017 αυξήθηκαν κατά 40%.

Τόμας Κόλμαν / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ