Η κυβέρνηση Μελόνι δεν δίνει πλέον προτεραιότητα στην εμβολιαστική καμπάνια. Τα εμβολιαστικά κέντρα έκλεισαν, τα κρούσματα και η ανησυχία πολλαπλασιάζονται.Την τελευταία εβδομάδα στην Ιταλία τα περιστατικά κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο δείκτης μετάδοσης Rt ξεπέρασε το όριο επιφυλακής της μονάδας και βρίσκεται τώρα στο 1,12. Τα συμπτώματα, στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι σαφώς ηπιότερα από τις περασμένες χρονιές, αλλά υπάρχει ανησυχία για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς κατηγορίες. Διότι φέτος, για πρώτη φορά, η εκστρατεία εμβολιασμού, τουλάχιστο μέχρι αυτή την στιγμή, απέχει τόσο εντυπωσιακά από τους στόχους της. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έως τώρα έχει εμβολιαστεί με την νέα αναμνηστική δόση μόνον το 4% των πολιτών ηλικίας άνω των εξήντα ετών. Συνολικά, από τον Οκτώβριο ως τώρα έκαναν το εμβόλιο περίπου 820.000 άνθρωποι, ενώ οι ηλικιωμένοι και όσοι υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υγείας ξεπερνούν τα 20.000.000. Η εφημερίδα La Repubblica γράφει σήμερα ότι η χώρα «ξέχασε τα εμβόλια κατά του covid 19». Πολλές οι αιτίες.

Άλλαξε στάση η κυβέρνηση Μελόνι

Το υπουργείο Υγείας, όταν μπήκε το φθινόπωρο, ανακοίνωσε ότι όποιος επιθυμούσε μπορούσε να λάβει την αναμνηστική δόση στα φαρμακεία, αλλά και στους οικογενειακούς γιατρούς. Δυο μήνες αργότερα, είναι εύκολο να διαπιστώσει, κανείς, πως το σχέδιο αυτό, έμεινε στα χαρτιά. Η συντριπτική πλειονότητα των οικογενειακών γιατρών δεν στήριξε την πρωτοβουλία και μόνον από αύριο θα ξεκινήσει ουσιαστική διανομή των εμβολιαστικών σκευασμάτων στα φαρμακεία της Ρώμης. Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες οι θερμοκρασίες έχουν μειωθεί αισθητά, κάτι που ευνοεί την μετάδοση του ιού. Η κύρια αιτία, όμως, είναι η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, προς το όλο θέμα. Από τότε που ορκίσθηκε, η κυβέρνηση με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε ότι η προσοχή, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του κορωνοϊού, έπρεπε να μειωθεί.

Περιορίστηκε σημαντικά η δημοσιοποίηση των στοιχείων των νέων κρουσμάτων και δεν δόθηκε μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα νέου εμβολιασμού. Μια γραμμή, η οποία απέχει εντυπωσιακά από εκείνη που είχαν επιλέξει η κυβερνήσεις των Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι. Τώρα, που σχεδόν όλα τα εμβόλια έχουν μείνει στα ψυγεία, ξεκινά μια πιο δυναμική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, από τα μέσα ενημέρωσης. Τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, όμως, στο μεταξύ έχουν κλείσει και πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ξανακερδηθεί ο πολύτιμος, χαμένος χρόνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ