Οι συγκυρίες στις ΗΠΑ ευνοούν τον πρώην αμερικανό αντιπρόεδρο στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο. Όχι ότι ο ίδιος δεν κάνει στραβοπατήματα, αλλά η κοινωνική πόλωση και η οργή του δίνουν επιχειρήματα στον προεκλογικό αγώνα.Ο χρόνος κυλά υπέρ του Τζο Μπάιντεν σε αυτήν την βουβή προεκλογική περίοδο. Οι συνθήκες, όπως διαμορφώνονται στις ΗΠΑ, ανεβάζουν τις πιθανότητες να είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Η πανδημία έχει οδηγήσει τον αμερικανό πρόεδρο στη χειρότερη κρίση της θητείας τους. Η οικονομία, το βασικό επιχείρημα του Τραμπ για την εκλογή του, καταρρέει. Σε όλο αυτό το σκυθρωπό σκηνικό προστίθεται και η λαϊκή οργή για τον βίαιο θάνατο του αφροαμερικανού Τζωρτζ Φλόιντ από αστυνομική βία. Αντί να συμβάλει στη συμφιλίωση ενός διαιρεμένου λαού, ο αμερικανός πρόεδρος επιλέγει την κλιμάκωση, την όξυνση των παθών, την κοινωνική πόλωση.

«Θα μάθαινε κάτι αν άνοιγε τη Βίβλο»

Όσες φορές τελευταία εκτέθηκε σε κοινή θέα, έδινε την εντύπωση ότι ήταν εξαιρετικά νευρικός. Οι Αμερικανοί νιώθουν ανασφαλείς. Όλα αυτά δίνουν στον πρώην αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν ισχυρά επιχειρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία. Γιατί σε εποχές κρίσης, ο κόσμος αναζητά την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την αξιοπιστία, την ενσυναίσθηση. «Όταν ειρηνικοί διαδηλωτές έπειτα από διαταγή του προέδρου, εκδιώκονται με τη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τα σκαλιά του οίκου του λαού, του Λευκού Οίκου, για να φωτογραφηθεί ο ίδιος στον πιο ιστορικό ναό της χώρας, δεν μπορούμε παρά να μην πιστέψουμε ότι αυτός ο πρόεδρος ενδιαφέρεται περισσότερο για την εξουσία, για να ικανοποιήσει τα βασικά του πάθη, αντί να φροντίζει για τον λαό» είπε ο Τζο Μπάιντεν χθες στη Φιλαδέλφεια. «Ο πρόεδρος σήκωσε τη Βίβλο χθες. Θα επιθυμούσα να την άνοιγε, αντί να την κραδαίνει στον αέρα. Εάν την άνοιγε, ίσως κάτι να μάθαινε».

Αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει ευκαιρία για να λοιδορήσει τον αντίπαλό του. Τον αποκαλεί «κοιμισμένο Τζο» σε δημόσιες συγκεντρώσεις και σε τηλεοπτικές συζητήσεις τον κοροϊδεύει συστηματικά ως «ασθενή ηλικιωμένο, που η διανοητική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ».

Στραβοπατήματα Μπάιντεν

Αλλά και ο Μπάιντεν προσφέρει ευκαιρίες στον Τραμπ. Σε τηλεοπτικές συζητήσεις και δημόσιες εμφανίσεις κάνει λάθη και ξεχνά. Πότε μπερδεύει τους τόπους που βρίσκεται, πότε τη γυναίκα του, πότε το αξίωμα για το οποίο κατεβαίνει υποψήφιος. Προς μεγάλη του τύχη λόγω της πανδημίας έχει σταματήσει ο προεκλογικός αγώνας. Χθες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από εβδομάδες ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι είναι ο καταλληλότερος για το αξίωμα. «Κοιτάξτε, θεωρώ το προεδρικό αξίωμα σαν ένα τεράστιο έργο, που κανείς δεν μπορεί πραγματικά να το φέρει εις πέρας, ούτε κι εγώ. Αλλά σας υπόσχομαι ότι δεν πρόκειται να καταφύγω στο φόβο και στη διχόνοια, δεν πρόκειται να ανάψω τη φλόγα του μίσους, θα προσπαθήσω να γιατρέψω τις πληγές του ρατσισμού. Θα κάνω τη δουλειά μου, δεν θα κατηγορήσω άλλους».

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν σημαντικό προβάδισμα για τον Μπάιντεν. Σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται εδώ και εβδομάδες. Τελευταία συγκεντρώνει πάνω από το 48% έναντι 42% του αντιπάλου του. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει η οικονομία και ποια εξέλιξη θα πάρει η κοινωνική εξέγερση μετά τον θάνατο του Φλόιντ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa/ Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ