Όσο πλησιάζει η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, τόσο η Αίγυπτος δέχεται πιέσεις να επιτρέψει μαζικά σε Παλαιστινίους να βρουν καταφύγιο στο έδαφός της.Τα σχέδια του ισραηλινού στρατού για εκτεταμένη επιχείρηση κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Ράφα κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, προκαλεί διεθνώς έντονες ανησυχίες. Φήμες τις οποίες διαψεύδει το Κάιροφέρουν τις αιγυπτιακές αρχές να προετοιμάζουν κέντρο υποδοχής προσφύγων κοντά στα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη. Εύλογα τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η Αίγυπτοςνα δεχθεί υπό προϋποθέσεις εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους στο έδαφός της.

Ας σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται απόφαση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το εάν η Αίγυπτος θα λάβει πίστωση μεταξύ 6 και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να ανακουφίσει την ελλειμματική οικονομία και το εθνικό της νόμισμα. Την περασμένη εβδομάδα το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η Αίγυπτος απειλεί να αποχωρήσει από την ειρηνευτική συνθήκη-ορόσημο του Καμπ Ντέιβιντ που υπέγραψε με το Ισραήλστα τέλη της δεκαετίας του ΄70, αν συνεχιστεί η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει όσα μετέδωσε το Associated Press.

Όσα συμβούν στη Γάζα εξαρτώνται κυρίως από το Ισραήλ

Μιλώντας στην DW o Ρικάρντο Φαμπιάνι, επικεφαλής του προγράμματος για την βόρεια Αφρική της ΜΚΟ International Crisis Group δεν θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο αποχώρησης της Αιγύπτου από την ειρηνευτική συνθήκη: «Είναι σαφές ότι μια αποχώρηση από την ειρηνευτική συμφωνία θα ήταν υπερβολικό βήμα για την Αίγυπτο λόγω των γεωπολιτικών και οικονομικών επιπτώσεων μιας τέτοιας απόφασης. Η Αίγυπτος εξαρτάται ουσιαστικά από αυτή την ειρηνευτική συμφωνία επειδή με αυτή συνδέεται η σχέση της με τις ΗΠΑ, αλλά και επειδή συνδέονται πολλά χρήματα με την εν λόγω ειρηνευτική συμφωνία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Αίγυπτος λαμβάνει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από τις ΗΠΑχάρη στη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ».

Σύμφωνα με τον Ρικάρντο Φαμπιάνι είναι πιο πιθανό η Αίγυπτος να προχωρήσει σε συμβολικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα, να αναστείλει τις διπλωματικές σχέσεις ή να ανακαλέσει τον πρέσβη της από το Ισραήλ.

Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε η DWσυμφωνούν ότι όσα θα συμβούν από εδώ στο εξής στα σύνορα Αιγύπτου-Λωρίδας της Γάζας εξαρτώνται κυρίως από το Ισραήλ. Η Μιρέτ Μαμπρούκ, επικεφαλής του Αιγυπτιακού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσιγκτον δηλώνει χαρακτηριστικά: «Όλα εξαρτώνται από το τι θα κάνουν στη συνέχεια οι Ισραηλινοί και κανείς δεν τους θέτει στην ουσία προ των ευθυνών τους. Οι Ισραηλινοί δρουν και οι υπόλοιποι αντιδρούν».

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ