Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η κατάργηση του επιδόματος Reddito di Cittadinanza, ενός βοηθήματος απόρων και ανέργων που θέσπισε η συγκυβέρνηση Λέγκας-Πέντε Αστέρων.Σε μια πρώτη φάση η κατάργηση του κοινωνικού εισοδήματος, ανακοινώθηκε με τηλεφωνικό μήνυμα SMS, σε 160.000 πολίτες. Τις επόμενες ημέρες όμως, γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, πρόκειται να σταλούν άλλα 80.000 μηνύματα με το ίδιο περιεχόμενο.

Στην Νάπολη, στην Ρώμη, στο Παλέρμο της Σικελίας, οργισμένοι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση, ζητώντας εξηγήσεις από τις υπηρεσίες του Ιταλικού Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε μια περιοχή, όπως είναι η Κάτω Ιταλία, στην οποία η ανεργία των νέων ξεπερνά το 30%, το κοινωνικό αυτό βοήθημα -που κατά μέσο όρο έφτανε τα 500 ευρώ τον μήνα- είναι σίγουρα ένα σημαντικό στήριγμα. Αυτές τις ημέρες είχαμε και ακραίες διαμαρτυρίες: στο Τερραζίνι της Σικελίας, ένας άνδρας 60 ετών, άνεργος, μπήκε στο γραφείο του δημάρχου και έριξε βενζίνη στο πάτωμα, απειλώντας ότι θα έβαζε φωτιά στο κτήριο. Τελικά, ευτυχώς, όλα έληξαν αίσια.

Στόχος η επανένταξη στην αγορά εργασίας

Η κυβέρνηση Μελόνι απαντά ότι στόχος της είναι η ένταξη στην αγορά της εργασίας όλων των πολιτών που είναι σε θέση να δουλέψουν. Και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η καταβολή ενός νέου βοηθήματος ύψους 350 ευρώ τον μήνα, το οποίο θα συνδέεται με επαγγελματική κατάρτιση και θα έχει διάρκεια δώδεκα μηνών.

Με την κατάργηση του κοινωνικού εισοδήματος όμως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες νιώθουν, ουσιαστικά, να εγκαταλείπονται από το κράτος μέσα στο κατακαλόκαιρο. Οι Ιταλοί δήμαρχοι, δε, εξηγούν ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους φτωχότερους πολίτες, αλλά ότι τα κονδύλια που διαθέτουν δεν αρκούν.

Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι πρόκειται, κυρίως, για μια κίνηση πολιτικού χαρακτήρα. Καταργώντας το «κοινωνικό εισόδημα» η ιταλική συντηρητική κυβέρνηση, ελπίζει να αποδυναμώσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο είχε δώσει μάχη για την υιοθέτηση του μέτρου, καταγράφοντας, στην συνέχεια σημαντικά ποσοστά, σε όλη την νότια Ιταλία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ