Η Ιταλία συνεχίζει να καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Προσωρινό λουκέτο σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ. Ανοιχτά παραμένουν φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και καταστήματα που έχουν ειδική άδεια.Ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού στην Ιταλία. Κλείνουν όλα τα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ. Ειδική άδεια δίδεται στα καταστήματα καπνών, στα βενζινάδικα και στα περίπτερα για την πώληση εφημερίδων.

Τα νέα αυτά μέτρα θα ισχύσουν για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες σε όλη την ιταλική επικράτεια. Ο στόχος είναι (με το κλείσιμο των καφέ-μπαρ και των εστιατορίων) να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των πελατών που κυκλοφορεί. Να μείνουν σπίτι κυρίως οι νέοι, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν σεβάστηκαν τις προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Κόντε.

Ικανοποίηση εκφράζουν πρώτα απ όλα οι περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, όπως η Λομβαρδία και το Βένετο. Τα κρούσματα στις περιοχές τους δεν έχουν μειωθεί και υπάρχει φόβος ότι σε λίγο η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας άρχισαν να εισάγονται πλέον και ασθενείς σαράντα ετών, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση της Rai.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μη δημιουργηθεί πανικός

Μέρος των αναλυτών εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε, ίσως, να είχαν ληφθεί νωρίτερα, αλλά η μέχρι τώρα απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση ήθελε και συνεχίζει να προσπαθεί να μη δημιουργηθεί κλίμα πανικού στην χώρα.

Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις, ο Κόντε διέθεσε 25 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια στον κρατικό και στον δημόσιο μηχανισμό.

Και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε ότι η Ιταλία πρέπει να αλλάξει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας σε ό,τι αφορά τις κρατικές βοήθειες προς τις επιχειρήσεις διότι πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση Κόντε ουσιαστικά ξέρει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει και την χρηματοοικονομική, η οποία ξέσπασε πριν μια δεκαετία. Και ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δυναμική, έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη απ΄ό,τι συνέβη στο παρελθόν.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ