Πέντε μετανάστες βρήκαν τραγικό θάνατο σε ναυάγιο στις ακτές της Σικελίας. Εκατοντάδες νέες αφίξεις τις τελευταίες ημέρες, εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα.Με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών αυξάνονται και πάλι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Λαμπεντούζα. Τις τελευταίες 24 ώρες, στο μικρό αυτό νησί νότια της Σικελίας, έφτασαν οκτώ πλεούμενα. Μετέφεραν κυρίως μετανάστες και πρόσφυγες από την Συρία, την Ερυθραία, την Αίγυπτο, το Σουδάν και το Πακιστάν.

Οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας πραγματοποιήθηκαν από το ιταλικό Λιμενικό Σώμα σε συνεργασία με πλοία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, παρά τη γραμμή της κυβέρνησης Μελόνι, για όσο γίνεται μεγαλύτερο περιορισμό της δράσης των ΜΚΟ. Από το πρωί άρχισε η μεταφορά των «απελπισμένων της θάλασσας» σε κλειστά κέντρα παραμονής του ιταλικού Νότου, με στόχο να αδειάσει, το γρηγορότερο δυνατό, εκείνο της Λαμπεντούζα.

Xθες, δε, είχαμε μία τραγική εξέλιξη στην Σικελία: Η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα πέντε μεταναστών σε παραλία της πόλης του Σελινούντα. Το πλοίο, στο οποίο επέβαιναν, προσάραξε και οι ίδιοι δεν κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή.

«Επίδοξους τρομοκράτες» βλέπει η Μελόνι

Στο μεταξύ, εξαιτίας και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιμένει ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να φτάσουν στην Ευρώπη επίδοξοι τρομοκράτες ως παράτυποι μετανάστες».

Για τον λόγο αυτό στη Λαμπεντούζα, στη Σικελία, στην Καλαβρία, αλλά και στην βόρειο Ιταλία, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν σαφώς αυξημένα. Και όλα δείχνουν, παράλληλα, ότι πρόκειται να παραταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με την Σλοβενία, που άρχισαν περασμένη εβδομάδα. Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη Άνοιξη.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, υπογράμμισε ότι, δεδομένων και των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, ο κίνδυνος παρείσδυσης τζιχαντιστών, μέσω της βαλκανικής οδού είναι αυξημένος. Η Μελόνι, παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχετικές πληροφορίες και στοιχεία, που έχουν συλλέξει οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες.

Στις 2 Νοεμβρίου, στην Τεργέστη, τέλος, πρόκειται να έχουν συνάντηση οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, με κύριο θέμα συζήτησης την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας των αστυνομικών αρχών τους.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ