Η Ιταλία γιορτάζει σήμερα την 78η επέτειό της απελευθέρωσής της από τον ναζισμό και τον φασισμό. Αφορμή για νέες τοποθετήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την συλλογική μνήμη της χώρας και την σημερινή της ταυτότητα.Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη μαζί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Σε επιστολή της προς την εφημερίδα Corriere della Sera, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι «η Δημοκρατία, στην Ιταλία, αποτελεί κοινό κτήμα» και πως ο σημερινός εορτασμός της ανάκτησης της ελευθερίας πρέπει να βοηθήσει στην ενίσχυση της εθνικής ομόνοιας. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «τα κόμματα της δεξιάς παράταξης που βρίσκονται στο κοινοβούλιο της Ρώμης είναι ασύμβατα με κάθε είδος νοσταλγίας του φασισμού».

Δεν λείπουν όμως ενστάσεις και κριτικές. Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι παρά την αναλυτική τοποθέτησή της, η Μελόνι δεν θέλησε να αναφερθεί στην αξία του αντιφασιστικού αγώνα, κάτι που την είχε παροτρύνει να κάνει και ο Τζανφράνκο Φίνι. Πρόκειται για πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στον οποίο οφείλεται η απαγκίστρωση μεγάλου μέρους της ιταλικής «βαθιάς δεξιάς», από τις όποιες φασιστικές μνήμες, πριν δυο δεκαετίες.

Διχασμένος ο πολιτικός κόσμος

«Πρέπει να αναγνωριστεί από όλους, η απόλυτη αξία του θαρραλέου αντιφασιστικού αγώνα», υπογράμμισε σήμερα η πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, Ρουθ Ντουρεγκέλο. Από την μεριά τους, στελέχη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος τονίζουν ότι «η Τζόρτζια Μελόνι δεν καταφέρνει ακόμη να παραδεχθεί ότι η ιταλική, αβασίλευτη δημοκρατία έχει αντιφασιστικό χαρακτήρα και γεννήθηκε από τον αγώνα των ανταρτών παρτιζάνων».

Αλλά και σε ό,τι αφορά τους επικεφαλής του ιταλικού κοινοβουλίου, τέλος, δεν υπάρχει ενιαία στάση. Ο πρόεδρος της Βουλής, Λορέντσο Φοντάνα, ο οποίος προέρχεται από την Λέγκα, υπογράμμισε ότι «ο αντιφασιστικός αγώνας αποτελεί αξία και όποιος δεν την αναγνωρίζει, κάνει λάθος και ζημιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, όμως – με ακροδεξιές καταβολές – δήλωσε στην La Repubblica ότι « στο Σύνταγμα της χώρας δεν γίνεται αναφορά στον αγώνα κατά του φασισμού» διότι «οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις της εποχής εκείνης, δεν θέλησαν να κάνουν, ένα τέτοιο δώρο στη Σοβιετική Ένωση και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ιταλίας».

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ